Jelentős légúti járvány zajlik hazánkban, a megbetegedések döntő többségét jelenleg a Covid okozza – nyilatkozta az Inforádiónak a Háziorvosok Online Szervezetének alapító-elnöke. Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos azt is elmondta: országosan hetente több százezer megbetegedéssel számolnak.

A szervezet vezetője hozzátette: működik a légúti figyelőszolgálat a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) keretein belül, ide érkeznek a minták a háziorvosi praxisokból, amelyek megerősítik, hogy a jelenlegi légúti megbetegedések döntő többségének a hátterében a koronavírus fertőzés igazolható.

Ugyanakkor már egy influenzás megbetegedés is azonosítható a légúti figyelőszolgálat laboratóriumában, ugyanakkor ehhez képest még mindig a Covid az igazán domináns.

A 48. naptári héten több mint 250 ezer fő fordult a háziorvosokhoz akut légúti fertőzés tüneteivel, ami rendkívül magas szám, és ebben még nincs benne az influenzajárvány okozta terhelés: ez mint Békássy Szabolcs mondja, nagy valószínűség szerint a következő hetekben várható.

Minden második gyermek légúti panaszokkal covidos

A gyermekek körében kimutatott akut légúti fertőzések csaknem felét a koronavírus okozza, az influenza jelenléte nagyjából 10 százalék – mondta az InfoRádióban a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Bővebben --->