Magyarország visszatér az űrbe – korábban így jelentette be Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos a Hunor – Magyar Űrhajós Program hosszútávú törekvéseit, és a legfrissebb beszámolók szerint az űrhajósjelöltek egy újabb fontos kihívást éltek túl. 

Egy orvossal és három mérnökkel kezdte meg a kétéves kiképzését a Hunor-program, és július közepén lezajlott

  • Cserényi Gyula,
  • Kapu Tibor,
  • Schlégl Ádám és
  • Szakály András

túlélő kiképzésének egyhetes, szárazföldi része.

A honvedelem.hu beszámolója szerint a képzés során olyan képességeket szerezhetnek a résztvevők, amelyek segítik veszélyhelyzetekben a túlélést, illetve az annak érdekében történő hatékony együttműködést a mentésben részt vevő egységekkel. A katonák számára is nagyon fontos a SERE kiképzés, amely olyan alapokat tud adni, amelyekre a további, akár külföldi képzéseken is építeni lehet.

Mi az a SERE?

A SERE (Survival, Evasion, Resistance and Escape) túlélésből, az ellenség elkerüléséből, ellenállásból, valamint kiemelésből álló komplex kiképzési rendszer. Ennek keretében az űrhajósjelöltek elsajátították a menedéképítés fortélyait, élelem-, illetve vízszerzési és víztisztítási módszereket, megtanultak tüzet gyújtani és tereptani ismereteket is szereztek a csobánkai, illetve az izbégi gyakorlótereken. A zárógyakorlat utolsó mozzanata egy H145M helikopterrel végrehajtott kiemelés volt. Amellett, hogy eljutottak a kiemelési pontra, a jelöltek tüzet gyújtottak, hogy füstjelzéssel segítsék helyzetük meghatározását.

A felkészítésért az MH Altiszti Akadémia Speciális Felkészítő Részlege felelt, így a kiképzési esemény megnyitójára a szentendrei Görgey Artúr laktanyában került sor. A következő állomás a túlélési kiképzés háromnapos, vízi része Szolnokon.

Persze, a négy jelölt keményebb, mint a honfitársaik nagy része. 

Jól jellemzi ezt az áprilisi fekvőtámaszból, felülésből, húzódzkodásból és 3200 méter futásból álló fizikai állapotfelmérésük.

A komplex feladatsor tartalmazott nagy intenzitású, nagy túlterhelésű fordulatokat, kis- és közepes magasságú műrepülő elemeket, nagy magasságú, hangsebesség feletti repülést, továbbá olyan, egyéb speciális manővereket, amelyek előkészítik az űrhajósjelölteket a normálistól eltérő fiziológiai körülményekre.