Minden évben augusztusban visszatérő téma a Perseidák meteorraj, ami nem más, mint a 109P/Swift-Tuttle üstökös porszemcséi, amelyek az üstökös pályáján szétszóródtak. Ezen a pályarészen a Föld minden évben áthalad.

Idén különösen szerencsés együttállás látszik kirajzolódni az időjárás miatt, a várható maximumok éjszakájára. Ez leginkább szombat/vasárnap és vasárnap/hétfő éjszaka. Egész Magyarország fölött kristálytiszta, felhőtlen ég várható, de ezt persze ne kiabáljuk el. Nagyon nagy aktivitás várható, ha az ember kimegy éjfél környékén az ég alá – városi fényszennyezéstől mentes, vidéki égboltot javaslok -, akkor ténylegesen láthatunk felizzott, lezuhant port a Föld légkörében

 - magyarázta a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója, Kiss László az InfoRádiónak nyilatkozva.

Kiss László csütörtök éjjel a Piszkés-tetőről egy óra alatt 6-8-at látott, ezért mindenkit bátorít arra, hogy keressen egy sötét helyet a hétvégén a megfigyelésre.

A budapestieknek akár a Normafa vagy a Hármashatár-hegy is megfelelő helyszín lehet.

Gyakorlatilag bármilyen irányban érdemes nézelődni. Amikor a Perseidák megjelennek, bármilyen irányban lehet jelenség. Ilyenkor gondoljunk arra, hogy ezek a porszemek hozzánk képest több tíz kilométert megtesznek másodpercenként, és a mozgási energiájuk az, ami kelti a fényt.