A visszaélések miatt akkora a szigor a gyógyászati segédeszközök felírásánál, hogy betegek tízezrei nem jutnak hozzá, az egészségbiztosító a Népszava szerint így 10 milliárdokat spórol.

Idén gyógycipőből 92 ezerrel, speciális sebkötöző anyagokból több mint egymillió darabbal kevesebbet írtak fel, mint a múlt év azonos időszakában.

Elsősorban azokat az eszközöket érintette a csökkenés, amelyek felírását szakorvosi vizsgálathoz, illetve fotó készítéséhez köti a jogszabály. Idén májusban szigorította a kormányzat a gyógyászati segédeszközök felírását. Ezt követően gyógycipőt csak elektronikus vényre rendelhetnek az orvosok és a felírásnál fotót kell készíteniük a deformált lábról, vagy képalkotó diagnosztikai vizsgálat leletét szükséges mellékelni.

Hasonlóan fotóval kell dokumentálni azokat nehezen gyógyuló sebeket is, amelyek kezeléséhez speciális kötszerre van szükség. A szigorításra azután került sor, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat visszaéléséket tárt fel a gyógyászati segédeszközök piacán.

A bizonyított visszaélések visszaszorítása az eszközgyártók és forgalmazók érdeke is

– mondta Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

Szerinte ott, ahol a jogalkotó szakorvosi vizsgálathoz köti például az eszköz felírhatóságát, amiatt maradhatnak ellátatlanul a betegek, mert képtelenek időpontot szerezni a szakrendelőbe. Egy másik akadálya az eszköz rendelésének, különösen az ortopédcipőknél és a speciális kötszereknél, hogy az orvosnak fotót kell kell készítenie. A szövetség már tavasszal azt kérte a kormányzattól, hogy ezt az előírást pontosítsák, hogy milyen eszközzel és milyen módon kell elkészíteni és hogyan kell tárolni ezeket felvételeket, ugyanis az elektronikus térbe nincs lehetőség azokat feltölteni. Az orvosok a feladathoz nem kaptak eszközt, sem forrást arra, hogy ezeket a képeket elkészítsék, esetleg kinyomtassák a papír dokumentáció mellé.