105 szavazattal nőtt Karácsony Gergely főpolgármester előnye Vitézy Dáviddal szemben az újraszámolás második napján, így a jelenlegi városvezető már 146 szavazattal előzi kihívóját – értesült a Telex.

A portál információi szerint az újraszámolás közben a legtöbb kerületben vagy nem találnak eltérést a korábban megszámolt voksokhoz képest vagy csak néhány szavazatnyi volt a változás. Viszont vannak olyan kerületek, ahol 68 Karácsony Gergelyre leadott szavazatot számoltak Vitézy Dávidhoz, egy másik szavazókörben pedig 25 Karácsonyra leadott szavazatot a regnáló főpolgármester kihívójához került át.

A harmadik kör

Miután  Karácsony Gergely (47,53 százalék, 371 466 szavazat) mindössze 324 szavazattal verte meg Vitézy Dávidot (47,49 százalék, 371 142 szavazat)  a június 9-én főpolgármester-választáson, Vitézy  az érvénytelen szavazatok magas száma (24 592 darab) miatt újraszámolást kezdeményezett.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB)  helyt adott a főpolgármester-jelölt kérelmének, majd a június 14-i megismételt szavazatszámlálás szerint is Karácsony került ki győztesen. Ennek ellenére a választás ismételt kiírását kérte a Párbeszéd politikusa, a Kúria viszont elutasította a főpolgármester indítványát.

Az Alkotmánybíróság (Ab) viszont helyt adott Vitézy Dávid kérelmének és utasította a Kúriát, hogy ezúttal rendelje el az összes szavazat újraszámlálását. 

Péntekre lesz eredmény

A legfőbb bírósági fórum eleget tett az Ab kérésének és határozatban kötelezte a Nemzeti Választási Bizottságot a voksok ismételt számbavételére. 

Az NVB szavazatszámlálói kedden kezdték meg a számolást:

  • Július 9-én, kedden nyolc kerületben, az I., az V., a VI., a VII., a XVI. a XVII., a XXII. és a XXIII. kerületekben számoltak újra.
  • Július 10-én, szerdán a II., a III., a IV., a XI., XIII., XIV., XVIII. és XXI. kerületben nézik át a főpolgármester-jelöltekre leadott szavazatokat.
  • Július 11-én, csütörtökön kerülnek sorra a VIII., IX., X., XII., XV., XIX. és XX. kerületben leadott szavazatok.

A szavazatszámlálás július 11., csütörtökig tart, az eredményt  várhatóan július 12-én, pénteken hirdetheti ki az NVB.