Az Európai Unió romapolitikájának bukásáról beszélt napirend előtti felszólalásában Sztojka Attila (Fidesz), aki azt hangsúlyozta: az előző évtized közepén még a romák 80 százaléka élt az adott állam szegénységi küszöbe alatt, és ha javult is a helyzet, még mindig nagyon magas ez a mutató.

Ezzel azt állította szembe, hogy Magyarország kormánya segítette a hátrányos helyzetű közösségeket, elkötelezett volt a romák felzárkózásának támogatásában, egész Európában páratlan eredményeket érve el, hiszen 2010 óta egymillióval csökkent a szegények, ugyanennyivel nőtt a foglalkoztatottak száma:

Hatalmon a baloldal nem ismerte fel a hátrányos helyzetű embertársakban rejlő lehetőségeket, képzés és munka helyett segélyt adtak ezeknek az embereknek

Kétszer annyi roma dolgozik, mint tíz éve

Rétvári Bence államtitkár válaszában azt hangsúlyozta: a hazai cigányság egyre jobban megtalálja a számítását Magyarországon, körükben tíz év alatt kétszeresére – 23-ról 47 százalékra – nőtt a dolgozók aránya.

„A legjobb szociálpolitika a munkahelyteremtés. Ezen eredmények eléréséhez szükség volt új munkahelyekre és azokra a programokra is, amelyek könnyebbé tették ezeknek az embereknek az elhelyezkedését” – mondta az államtitkár.

Az államtitkár szólt arról is, hogy „a társadalom peremén élők problémái iránt érzéketlen brüsszeli döntéshozók a kohéziós alapok pénzeit Magyarországnak ide sem adják, emellett arra készülnek, hogy az uniós források egy részét átcsoportosítanák migrációs célokra”.