Az állam egymilliárd forintot fizetett a 251 magántulajdonban lévő Hős utcai lakásért, helyükre a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti központját építik majd fel. Ezáltal évtizedes szégyenfolttól szabadul meg kerület – írja az Index.

D. Kovács Róbert, a X. kerület polgármestere egy közérdekű adatigénylésre adott választ, innen derült ki, hogy mi történt a volt lakosokkal.

A magántulajdonban lévő lakásokért, beszámításért és kártalanításért, lakásonként átlagosan közel 6,5 millió forintot fizetett az önkormányzat.

Ezen felül lehetővé tette hogy a tulajdonosok önkormányzati tulajdonú lakás bérleti jogára cseréljék Hős utcai tulajdonukat. 

A polgármester szerint a Hős utca volt lakosait komfortosabb, jó minőségű lakásokba helyezték át. A tartozásokkal terhelt 64 családot a Bárka Kőbányai Humánszolgáltató Központtal történő együttműködés lehetőségéről is tájékoztatták, felmerülő lakbérfizetési vagy életvezetési nehézségek esetén.

Az Economx már megírta, hogy Kőbányai Önkormányzat 2,1 milliárd forintot kapott a Belügyminisztériumtól a Hős utca felszámolására, amelyre végül összesen 1,9 milliót költöttek. A folyamat öt évig tartott. 

Inkább fizet egymilliárdot az állam a Hős utcai lakásokért, csak legyen már terrorelhárítási központ

A lakások sorsáról ITT olvashat.