Magyarországon egyelőre nincs érdemben védelmet nyújtó Covid-vakcina az egészséges felnőttek és a gyermekek számára sem – írja a PharmaOnline egy webináriumon elhangzottakra hivatkozva.

Nincs hatósági hír arról, hogy érkezik-e egyáltalán Magyarországra a legújabb összetételű, a legfrissebb Omikron-variánst is tartalmazó Covid-vakcina, ezért Kulcsár Andrea, a Dél-pesti Centrumkórház oltási specialistája nem javasolja az itthon jelenleg elérhető Covid-vakcinák felvételét azoknak, akik egészségesek.

Az eredeti vuhani és az első Omikron-variánst tartalmazó korábbi oltóanyagokat – ezek vannak forgalomban idehaza – az immun-, vagy daganatos betegeknek, a transzplantáltaknak valamint az idős, krónikus kórképekkel küszködőknek javasolt booster-oltásként beadni. Javasolható a bivalens oltóanyag azoknak a 65 év felettieknek is, akiket a kínai vakcinával alapimmunizáltak, esetükben is enyhébb tünetekkel járhat a fertőzés. A várandósság nem oltási ellenjavallat, ám a fiatal és egészséges várandósok számára az itthon elérhető Covid-vakcináknak nincs haszna, mert védettséget érdemben nem nyújtanak – mondta a szakértő.

A terhes nőknek és a környezetükben élőknek sokkal inkább javallott az influenza elleni vakcina split változatának felvétele.

A Covid- és influenza elleni vakcinák időtartás nélkül, egyszerre is beadhatóak akár a gyermekeknek is, harmadikként egy időben a Pneumococcus-oltással – mondta a főorvos.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a gyermekek számára jelenleg nincs Covid-vakcina Magyarországon.

Gondolni kell a koronavírusra

Nehéz megítélni a hazai járványhelyzetet, mert Magyarországon nem regisztrálják a koronavírus-fertőzötteket, ahogyan nincsenek statisztikák arról sem, hányan vannak kórházban, vagy fekszenek intenzív osztályon, esetleg szorulnak lélegeztetésre, vagy hunynak el a fertőzés következtében – mondta  Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

Azok közé az országok közé tartozunk, amelyek számára a koronavírus-járvány már nem olyan fontos, és a Covidot az influenzaszerű, felső légúti megbetegedések közé sorolják. Világszerte csökken ugyan a súlyos és halálos megbetegedések száma, de a csendes-óceáni partvidéken, Új-Zélandon, Ausztráliában kezd szaporodni a kórházban kezelt Covid-betegek száma – mutatják azoknak az országoknak a statisztikái, ahol még gyűjtik az adatokat.

Ezt igazolja a hazai kórházi tapasztalat is, az intézményekben ugyanis emelkedni kezdtek a koronavírus-pozitív esetszámok. Ugyanakkor úgy tűnik, a vírus „sokat szelídült”, és már nem veszélyes az egészségesekre és a fiatalokra, azonban az idősek, a hematológiai vagy daganatos betegek, illetve a vesepótló kezelésben részesülők még mindig a rizikócsoportba tartoznak.

Gondolnunk kell a koronavírusra, annak ellenére is, hogy a szennyvízadatok egyelőre országszerte stagnálást mutatnak

– fogalmazott az infektológus, aki szerint az oltások és a szerzett immunitás miatt nincs drámai esetszám növekedés, de megjegyezte azt is, hogy a Covid halálozási aránya még mindig sokkal magasabb, mint az influenzáé.

Arra azonban az adatok sem adnak választ, hogy mi lesz a jövőben, mert a Covid-variánsok – amelyek már gyorsabban terjednek, de enyhébb megbetegedést okoznak – folyamatosan változnak, így sok meglepetést okozhatnak még. Csak Magyarországon 20-30 törzs lehet jelen manapság, 30-40, de akár 80 százalékban is az Eris törzs lehet az uralkodó – mondta Szlávik János, aki ugyanakkor megjegyezte, hogy amíg a jelenlegi variánsok maradnak „forgalomban”, addig nincs különösebb ok az aggodalomra.