Nőtt a influenzaszerű és az akut légúti fertőzés tünetekkel orvoshoz fordulók száma – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) osztályvezető főorvosa péntek délelőtt. Az országban figyelőszolgálati jelentések alapján mintegy 40 200-an influenzaszerű tünetekkel, 295 600-an akut légúti fertőzés tüneteivel fordultak orvoshoz a múlt héten – számolt be a hvg.

A betegek 43 százaléka volt koronavírusra, 5,5 százaléka influenzára pozitív, emellett egyéb kórokozókat, légúti óriássejtes vírust (RSV-t) és úgynevezett humán metapneumovírust is kimutattak a mintákban. A súlyos akut légúti fertőzéssel felvett betegek száma is nőtt az elmúlt héten, a 339 felvett betegből 247 koronavírus miatt, 7 RSV-vírus miatt, ketten influenzavírus miatt kerültek kórházba.

A legtöbb megbetegedést a koronavírus okozza

koronavírussal kórházba kerültek több mint 70 százaléka a 60 év feletti korosztályból került ki. Ezekből az adatokból jól látható, hogy légúti fertőzések mögött több kórokozó is áll egyszerre, de a legtöbb megbetegedést a koronavírus okozza.

Az európai országokban is hasonló a helyzet, a koronavírus körforgása mindenhol magasabb, mint a szezonális influenzáé és az RSV-vírusé.

Kiemelték, az oltópontokon elérhető a Moderna legújabb Covid-19 elleni vakcinája és a háziorvosoknál az influenza elleni védőoltás. Az NNGYK közlése szerint a koronavírus elleni védőoltás javaslata megváltozott, hiszen már sok ember rendelkezik oltásos immunitással. Elsősorban az idős, krónikus betegséggel szenvedők számára javallott a védőoltás.