A szakemberek és páciensek visszajelzései alapján fejlesztik tovább a Magyarország e-egészségügyi rendszeréhez, az EESZT-hez kapcsolódó digitális betegút-menedzsment rendszert, a Dr. BetMent.

Az innovatív webapplikáció – amelynek első verzióját a Roche Magyarország által alapított Magyar Személyre Szabott Egészségügy Fejlesztéséért Alapítvány (SzEFA) adományozta a magyar államnak – a jövőben újabb kórházakat von be és még több betegség típusra terjeszti ki az appot. A napokban a Belügyminisztérium (BM), az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ), az öt érintett kórház és a SzEFA együttműködési megállapodást kötött.

Az innovatív megoldás kezelési tervet, időpontfoglalási rendszert és konzultációs lehetőséget kínál majd a felhasználóknak, azaz a háziorvosnak, a szakorvosnak, az ellátásszervezőnek és a páciensnek, amely tervezhetőbbé és követhetőbbé teszi a betegutakat az alapellátástól a szakorvosi kezeléseken át az utógondozásig, illetve a terápiák elemzéséig.

A Dr.BetMen első verzióját a Roche Magyarország a Bács-Kiskun Megyei Kórház dolgozóival közösen fejlesztette, az onkológiai betegút kezelési, rehabilitációs és utógondozási szakaszának protokollizált, és egyúttal személyre szabható kialakításának érdekében.

„A digitális betegútmenedzsment rendszer egyik nagy előnye, hogy a segítségével fel lehet ismerni a jó gyakorlatokat az ellátásban: azokkal, amelyek jobb eredményekhez vezetnek, frissíteni lehet a meglévő eljárásokat” – mondta Horváth Zsolt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház vezető onkológusa, aki az indulás óta vesz részt a projektben.

Az onkoradiológus szakember a betegelégedettségi szempontoknak az ellátás rendszerébe történő integrálhatóságát tartja a megoldás egyik nagy előnyének, miközben minőségbiztosítási megfontolások érvényesülését vagy teljesítménymérés bevezetését is lehetővé teszi.

Az app jelentős szerepet tölthet be a jövő hazai betegellátásában, mert csökkentheti az adminisztrációs időt, javíthatja a páciens és az egészségügyi szolgáltató kapcsolatát, tervezhetőbbé tenné az orvosi munkát és az emberi erőforrás-menedzsmentet, dinamikusabbá a szakmai erőforrások allokálását.

A korábbi fejlesztési időszak végén a megoldás első hivatalos verzióját a SzEFA 2021 decemberében adta át a magyar államnak, illetve az EESZT üzemeltetési feladatait akkor ellátó OKFŐ-nek – mondta Molnár-Gallatz Zsolt, a SzEFA alapítványi elnöke, aki a webalkalmazás nagy erősségének tartja, hogy a felhasználók a fejlesztési folyamatnak és a működési modell kidolgozásának egyaránt a részesei.

A most megkötött együttműködési megállapodások lehetőségek teremtenek, hogy újabb intézmények és új szakterületek bevonásával fejlesszék tovább az applikációt:

  • Többek között az Országos Korányi Pulmonológiai Intézettel való együttműködésben a tüdőbetegségek korai felismerésének és diagnosztizálásának támogatása kerül fókuszba. 
  • Az alkalmazás fejlesztésében a 2-es típusú diabétesszel és szövődményeivel összefüggésben például a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet.
  • Valamint az Új Szent János Kórház és Szakrendelő is részt vesz, míg a központi idegrendszert érintő vérzéses vagy koagulációs eseményekkel kapcsolt kórképek utógondozásában az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet is együttműködik.