Bár kockázatos prognózist felállítani, Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség  főtitkára szerint

ha nem történik semmi olyan rendkívüli politikai esemény, ami alapjaiban újból felborítja az egyensúlyt, akkor a következő néhány hétben normalizálódott piaci viszonyok között lehet az üzemanyagot értékesíteni.

Várhatóan a 85 dollár körüli hordónkénti olajárszinten tudnak dolgozni, és a mérséklődés, amely az utóbbi néhány napban már az európai termékjegyzésárakban bekövetkezett, hatással lehet majd a hazai üzemanyagárakra is, még akkor is, ha a kormányzati bejelentéseket követően a forint árfolyamában kedvezőtlen irányú elmozdulások voltak - közölte a főtitkár az InfoRádiónak adott interjújában.

Az árakat kedvezően befolyásoló tényező, hogy

  • a Beryl hurrikán nem okozott akkora pusztítást, mint várták, nem volt komolyabb hatással a finomítói kapacitásokra, illetve az Egyesült Államok piacának ellátására, mert ha ez bekövetkezett volna, akkor az felborította volna az egyensúlyt az európai üzemanyagpiacokon.
  • A piac normalizálódását segíti, hogy nincs eszkaláció a Közel-Keleten.

Ahogy arról az Economx is beszámolt: Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hétfőn behívatta hivatalába a magyar üzemanyag-kereskedők képviselőit: a Magyar Ásványolaj Szövetség, köztük a Mol képviselőit, illetve a Független Benzinkutak Szövetségének megbízottjait. A rendkívüli megbeszéléseket a hazai piacon kialakult magas üzemanyagárak indokolták, mert

a tárca szerint a benzin esetében 8 forinttal, a gázolaj esetében 15 forinttal kell többet fizetni az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosainak.

A megbeszélésen a Független Benzinkutasok Szövetsége és a Magyar Ásványolaj Szövetség egyaránt javaslatot tett a statisztikai összehasonlítás módszertanának finomhangolására. Álláspontjuk szerint a jövőben hatékonyabb lenne a heti helyett havonta történő statisztikai összevetések elvégzése, mellyel a szomszédos országok sajátosságaiból adódó eltérések kiküszöbölhetők.

Ezt a felvetést a tárcavezető megfontolásra alkalmasnak értékelte, de jelezte: a kormány álláspontja változatlan.

A kabinet azonnali lépéseket vár az üzemanyag-kereskedőktől, a családok megvédése érdekében kész szabályozói eszközökkel beavatkozni az üzemanyagpiacon

- jelentette ki Nagy Márton.