Új lakossági energiahatékonysági programot indít a kormány: Steiner Attila, energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár és Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára által ismertetett programba 108 milliárd forintnyi kedvezményes hitelre és vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a háztulajdonosok.

A REPowerEU keretből finanszírozott otthonfelújítási programot, 1990 előtt épült, a vezetékes gáz hálózatokra csatlakozott családi házak energetikai korszerűsítésére lehet igénybe venni. 

A kormány közel 20 ezer családi ház megújulását és legalább 127 milliárd forintnyi beruházás elindulását várja a projekttől.

Hat milliót lehet igényelni

Házszigetelésre, a nyílászárók cseréjére, a melegvíz- és a fűtésrendszer korszerítűsésére vonatkozó, maximum 7 millió forintos beruházással lehet pályázni a programra. A tulajdonosnak 1 millió forintnyi önrészt kell biztosítaniuk, a maradék 6 milliót pedig vissza nem térítendő támogatás és kedvezményes hitel formájában szavatolja az állam. A kettő aránya 2,5-3,5 millió forint között szóródhat, ami az igénylő jövedelemtől, illetve a járás fejlettségétől függ majd. A CSOK Pluszhoz hasonlóan a hitel tőketartozását fogja csökkenteni a támogatás. A 8 éven belül visszafizetendő kamatmentes hitelt a kereskedelmi bankok MFB Pontjain lehet majd igényelni és 25-36 ezer forint között fog a havi törlesztőrészlet mozogni – írja az Index.

Az energiahatékonyság a fő prioritás

A beruházásnak minimum 30 százalékos energiamegtakarítást kell eredményezniük, amit a támogatás előtt és után egyaránt elkészített energetikai tanúsítvánnyal kell majd igazolnia az igénylőnek.

Steiner Attila a károsanyagkibocsátás csökkentését és az energiaszuverenitás elérését nevezte a beruházás egyik fő céljának. Az Energiaügyi Minisztérium államtitkára kiemelte, hogy mára 6100 megawatt (Paks teljesítményének a háromszorosát) energiát termelnek a hazai napelemek. A kormány a hazai energetikai rendszer további korszerűsítését várja a programtól.

Új otthontámogatási programot indít a napokban a kormány

Nagy Márton egy szakmai konferencián azt is jelezte, hogy július elseje után is maradhat a kamatstop.Ha érdeklik a részletek