Januárban jelentette be az Energiaügyi Minisztérium, hogy a 255 ezer háztartási méretű naperőmű üzemeltetésével Magyarország bőven meghaladta a korábban 2030-ra valószínűsítette a 200 ezres szintet és a Napenergia Plusz Programtól a megújuló energia további térnyerését várják.

Most egy újabb csúcsot ért el a hazai termelés: először állították elő 3000 watt fölötti energiát a magyar naperőműparkok – olvasható az Energiaügyi Minisztérium közösségi oldalán.

A hitelesített adatok szerint az eddigi csúcs 2792 megawatt volt, azonban a MAVIR bruttó üzemirányítási információi szerint ma délelőtt tartósan meghaladta a 3000 megawattot az 50W feletti méretű napelemes rendszerek összes teljesítménye Magyarországon. 

Az elmúlt években komoly kapacitásbéli növekedést láthatunk a napenergia területén: 2021-es évvégi adatokhoz képest több mint kétszeres a bővülés az összteljesítményben és közel duplaannyi háztartási méretű kiserőművet üzemeltetnek.

A február végi számok szerint 3478 megawatt az  ipari naperőművek összteljesítménye, míg saját célra termelő erőművekkel együtt elérte a 6100 megawattot a teljes napenergia kapacitás. Így valóra váltak a korábban 2030-re kitűzött napenergiás célszámok, ezért az Energiaügyi Minisztérium már 12000 megawatt napenergia kapacitással számol a következő évtized elejére.

Hatalmas az érdeklődés az ingyenmilliók iránt, hamarosan elindulhatnak a kifizetések

Már tízezer felett jár a Napenergia Plusz Programra beérkezett támogatási kérelmek száma. A kormány a családok beruházási költségeinek kétharmadáig kínál ingatlanonként akár 5 millió forint vissza nem térítendő támogatást.Ha érdeklik a részletek