Az utóbbi évek során több helyen is romlott a Balaton nádasállományának állapota, a tavalyi alsóörsi nádpusztulás az országos sajtóban is nagy figyelmet kapott. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet április eleji felmérései szerint a pusztuló tendencia tavasszal sem változik: a nádas frontjában a víz felé, ha nem is tökéletes állapotú, de új, zöld nádszálak találhatók, a nádas belsejében, a part-felőli oldalon a nádasok pusztulnak.

Az intézet közleménye szerint a part-felőli oldalon esetenként teljesen kihalt területek is találhatók, ahol elsősorban sás és gyékény növények jelentek meg. Ez a folyamat a korábban tapasztaltak ellentéte, amikor a pusztulás a víz-felőli oldalon ment végbe, és vékonyodó „babásodott” nádasszegélyeket eredményezett.

A kutatóintézet által vizsgált nádpusztulások nagy része olyan helyeken történt, ahol a nádas évtizedek óta intenzív emberi hatásnak van kitéve.

Elsősorban olyan helyeken figyelhetők meg a változások (csónakkikötők, strandok, stégek-bejárók környéke) ahol a nádas feldarabolódása jelentős (10 méterenként vannak ilyen-olyan nyiladékok), ahol a nyaraló/kikötő tulajdonosok kivágták a nádat, ahol friss építkezések és fejlesztések voltak az elmúlt években, vagyis ahol az emberi hatás túl intenzív. Eszerint azt is lehet mondani, hogy a nádas nem pusztul, hanem akaratlanul is aktívan pusztítjuk.

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet felvételei 2024. áprilisának elején, Alsóörs és Ábrahámhegy környékén készültek:

 

Műholdakkal próbálják menteni a balatoni nádast

A Balatoni Limnológiai Intézet is vizsgálja a féktelen nádpusztulást.