Újra járható a rakpart – jelentette be hivatalos közösségi oldalán Karácsony Gergely főpolgármester.

A városvezető hozzátette: a dunai árhullám levonultával nekiláttak a budapesti rakpartok megtisztításának.

„A folyó által hátrahagyott hordalék eltakarítására a BKM - Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. FKF Köztisztasági Divíziója műszakonként több mint 40 kézi takarítóval, és több mint 30 takarító, rakodó és szállító géppel távolította el a lerakódott iszapot a rakpartokról, majd ezt követően magasnyomású mosókkal tisztították a szennyezett felületeket”

– írta a bejegyzésben Karácsony Gergely.

Az év utolsó napján a dunai árhullám is búcsúzik

A karácsonyra érkezett dunai árhullám vasárnap reggel Mohácsnál 808 centiméteres vízállással tetőzött, és várhatóan elhagyja az országot, így az újév első napjaiban a Duna hazai szakaszán mindenhol vissza lehet vonni a készültséget – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

A drónnal készült felvételen a kiáradt Duna a Lánchídnál 2023. december 28-án.
A drónnal készült felvételen a kiáradt Duna a Lánchídnál 2023. december 28-án.
Kép: MTI, Máthé Zoltán

Tájékoztatásuk szerint a következő napokban a Duna hazai szakaszán további apadás várható, említésre méltó vízszintemelkedésre csak a jövő hét közepétől, a több helyen számottevő mennyiségű csapadék következtében van kilátás.

Jövő szombatig nagyobb mennyiségű csapadék (30-80 milliméter):

  • a Felső-Duna;
  • a Dráva;
  • a Felső-Tisza;
  • és a Bodrog egyes vízgyűjtőin várható.

Másutt általában 10-30 milliméter csapadék eshet, a napi középhőmérséklet a vízgyűjtő területeken többnyire 0 Celsius-fok fölött alakul, így nagyrészt esőre lehet számítani.

Szegeden már lezárták a rakpartot

Tiszán a hét közepére érkezett árhullám jelenleg Tiszafüred térségében tetőzik, a Tisza Szegednél hétfőn megközelítheti, illetve elérheti az alsó rakpart szintjét (560 centiméter).

A Tisza áradása miatt vasárnap 18.30-kor lezárják a szegedi Huszár Mátyás rakpartot - közölte az önkormányzat. 

A Tisza vasárnap reggeli vízállása Szegeden 542 centiméter volt, és a következő két napban még 10-20 centimétert emelkedhet a vízszint az előrejelzés szerint. Így a levonuló árhullám elérheti a szegedi alsó rakpart szintjét, mely 560 centiméteren van.

A rakparton már szombaton 9 órától megállási tilalmat vezettek be. Az út lezárása nem jár együtt árvízvédelmi készültség elrendelésével.

Áll a víz a földeken is, ebből még baj lehet

Az országban nagy területeken, főleg az Alföldön és a Kisalföldön áll a víz földeken, amit az enyhe időben nehezen bír a vetés – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) csütörtöki agrometeorológiai előrejelzésében. Bővebben --->