A stockholmi kormány engedélyezni kívánja, hogy az alkoholtermelők közvetlenül az odalátogató vásárlóknak kínálják az italokat. Eközben a finn parlament jóváhagyta, hogy a szupermarketekben a jelenlegi 5,5 százalékos határérték helyett legfeljebb 8 százalékos alkoholtartalmú italokat, például sört, bort és cidert árusíthassanak.

Svédországban és Finnországban alkoholt általában csak állami tulajdonú üzletekben, illetve engedéllyel rendelkező bárokban és éttermekben lehet vásárolni.

Ezek az egyetlen olyan uniós országok, ahol alkoholmonopólium van érvényben. Ez a régóta fennálló gyakorlat egy szélesebb skandináv hagyomány része, és célja a fogyasztás korlátozása a közegészségügy érdekében – írja a BBC

A finn parlamenti képviselők 102 szavazattal fogadták el az alkoholos italokról szóló törvényt, de a kormánykoalíció egyik pártjának, a kereszténydemokratáknak viszont valamennyi képviselője ellene szavazott. A jogszabály ellenzői egészségügyi okokkal indokolták álláspontjukat, mivel az alkoholfogyasztás növekedésétől tartanak. Az erősebb sörök, borok és ciderek már a jövő héttől kaphatók lesznek a boltokban. 

Eközben Svédország jobbközép kormánya azt tervezi, hogy segíti a vállalkozókat azzal, hogy megnyitja a bor, sör, cider és szeszes italok kisüzemi értékesítését azok számára, akik ellátogatnak a termelők telephelyére. Az intézkedés, ha jóváhagyják, várhatóan 2025-ben lép hatályba.

Mindkét határozatot az Európai Bizottság elé kell terjeszteni, hogy a testület megbizonyosodjon arról, sértik-e a versenyjogot.