Az idei tanévtől már az oktatási intézmények vezetői nem, csak az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ (KK) dönt a tankerületi fenntartású iskoláknak szánt magánadományok elfogadásáról, egyes esetekben pedig azok felhasználásáról is – derült ki egy belügyminisztériumi (BM) utasításból, amely a szaktárca alá tartozó szervek és intézmények részére felajánlott adományok elfogadásának rendjét szabályozza.

Az utasítást még nyáron hirdették ki a Hivatalos Értesítőben és június 25-én lépett hatályba – írta meg a Népszava.

Ennek értelmében a tankerületi fenntartásában lévő köznevelési intézményeknek és a tankerületi központoknak szánt adományokról

  • bruttó kétmillió forint érték alatt a tankerületi központok igazgatói dönthetnek, kivéve, ha az adományozó természetes személy, civil szervezet, illetve nem belföldi önkormányzati vagy állami többségi tulajdonban lévő gazdasági társaság.
  • A bruttó kétmillió forint felett, továbbá, ha az adományozó például természetes személy vagy civil szervezet, az adomány elfogadásáról a KK elnöke, Hajnal Gabriella dönt.

A felsorolt adományozók esetében mindegy, hogy milyen értékű az adomány, minden esetben a KK elnöke jogosult dönteni annak elfogadásáról. Az adomány lehet forgalomképes ingatlan, ingó dolog, pénzösszeg, szolgáltatás, munkavégzés, vagy egyéb kedvezmény, támogatás, juttatás vagy ajándék.

A lap kérdéseket tett fel az ügyben a Klebelsberg Központál, akik válaszukban azt írták,

döntés előtt a tankerületi központokkal együtt megvizsgálják az adományozó által megjelölt célok teljesíthetőségét és következményeit, az adomány működési feltételeinek meglétét, az adomány műszaki állapotát, rendeltetésszerű használatra való alkalmasságát.

Hozzátették, a BM utasítás arra nem ad lehetőséget, hogy az adomány más intézményhez kerüljön, mint ahová az adományozó szánta. De, ha például egy magánszemély úgy adományoz pénzösszeget egy iskolának, hogy nem jelöli meg, pontosan milyen célból adja a pénzt, nemcsak annak elfogadásáról, hanem a felhasználásáról is a KK dönt az iskolavezetés helyett. 

Az utóbbi időben többször előfordult, hogy egyes intézmények támogatásra szorultak. Van, amikor a szülők festik a tantermeket, kerítést, illetve bútorokat, eszközöket is adományoznak, de volt már rá példa, hogy kazánt vagy tűzifát vettek és adományoztak.

Tanszergyűjtésbe kezdtek a második kerületiek a nélkülözők számára

Budán is sok család van, aki nem tudja kifizetni a gyermekek számára szükséges felszerelést. Bővebben >>>