Stumpf-Biró Balázs: Olyan apokalipszis jön, ami eddig csak filmekben volt
Stumpf-Biró Balázs: Olyan apokalipszis jön, ami eddig csak filmekben volt

Stumpf-Biró Balázs: Olyan apokalipszis jön, ami eddig csak filmekben volt

Ha nem történik csoda, akkor az emberiség élete felismerhetetlenségig megváltozik, mire egy ma született gyerek eléri a 30 éves kort – figyelmeztetett a éghajlatváltozási kormányközi testület legfrissebb jelentésére Stumpf-Biró Balázs összeomláskutató. A szakember ugyanakkor arra is figyelmeztetett: ez csak a társadalmat fenyegető egyik reális veszély, ugyanakkor a polikrízis miatt más kockázatokat is figyelembe kell venni. Véleménye szerint kimondható, hogy évről-évre rendszer szinten fogunk rosszabbul élni társadalmi, gazdasági és természeti szempontból.
Gáll Csongor, 2024. január 9. Fotó: Economx

Korábban is egyértelmű volt, hogy az ipari forradalom idején elindult gazdasági és technológiai fellendülés a jólét mellett a túlfogyasztás problémáját is magával hordozza, ugyanakkor a kutatók csak a közelmúltban kongatták meg a vészharangot, leginkább azok, akik a ciklikus összeomlások, illetve a jelenlegi globális, növekedésorientált piacok veszélyeire kezdetektől figyelmeztetnek.

Stumpf-Biró Balázs elmondta: az emberiség történelme eddig egyértelműen alátámasztotta, hogy egy civilizáció 250-300 évre van hitelesítve és jelenleg már birtokában vagyunk annak a tudásnak is, hogy mikor kezdi meg a felívelés utáni hanyatló periódust egy társadalmi berendezkedés.

A Föld lakosságának nagy részét jelenleg teljesen felkészületlenül érné, ha gyökeresen megváltoznának a jóléti életkörülmények, ezáltal a megszokott kényelmi szolgáltatások egy csapásra eltűnnének. Ezzel párhuzamosan bizonyos termékek és élelmiszerek elérése is drágábbá, vagy lehetetlenné válnának. A szakértő szerint ennek csak egyik oka az emberiség általános túlfogyasztása, valamint pazarlása, a tudás, valamint a probléma felismerésének hiány a kulcs, hiszen egy társadalmi átrendeződés, vagy összeomlás esetén kulcsfontosságú, hogy számoltunk-e a kihívásokkal.

Jelenleg a szakemberek minden kutatása arra mutat, hogy az ezredforduló előtt születettek életében olyan típusú globális problémákkal kell megküzdenie az emberiségnek, amiket eddig csak az apokalipszist feldolgozó amerikai filmekben láttunk.

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Stumpf-Biró Balázs: Olyan apokalipszis jön, ami eddig csak filmekben volt

Ha nem történik csoda, akkor az emberiség élete felismerhetetlenségig megváltozik, mire egy ma született gyerek eléri a 30 éves kort – figyelmeztetett a éghajlatváltozási kormányközi...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.