Győrffy Dóra: Az akkumulátorgyárak építése Magyarország érdekeivel ellentétes
Győrffy Dóra: Az akkumulátorgyárak építése Magyarország érdekeivel ellentétes

Győrffy Dóra: Az akkumulátorgyárak építése Magyarország érdekeivel ellentétes

Semmilyen előnye nem származik hazánknak abból a kormányzati stratégiából, aminek a végeredménye, hogy kizárólag az autóipar sikerességére alapozzák a gazdaság működését - jelentette ki Győrffy Dóra közgazdász az Economx podcastjában. A szakember szerint az a legnagyobb probléma a beruházással, hogy ésszerűtlen, hiszen a gyártáshoz szükséges egyetlen feltétel sem adott hazánkban.
Magyar Márton, 2024. január 30. Fotó: Economx / Economx.hu
Sem gazdasági, sem társadalmi haszna nem származik a magyaroknak abból, ha a kormány továbbra is egy lapra tesz fel mindent, és a gazdaság katalizátorát kizárólag az autóiparban látják, hiszen ezzel óhatatlanul a technológiai feljődés és más, előre nem látható kockázatait vállalja át a központi költségvetés a piaci szereplőktől.

A jelenlegi ismeretek szerint egyetlen körülmény sem kedvez annak, hogy a jelenleg nagy importigénnyel rendelkező beruházásokat stratégiai alappillérként kezelje a magyar gazdaság. Ráadásul az akkumulátorgyártás legfontosabb paraméterei miatt jelenleg inkább ront a magyar gazdasági kilátásokon. Győrffy Dóra szerint a már nyilvános adatok szerint a tervezett beruházások nem csak hosszútávon okoznak fennakadást az infrastruktúrában, hanem a már korábban tervezett fejlesztéseket is el kell halasztani.

A lakosság tiltakozását a korábbi rossz tapasztalat mellett az is táplálja, hogy a kivitelező nem kommunikál következetesen, de az is, hogy alapvetően érzékelhető a bizalmatlanság a társadalomban az elektromos autók felé. A szakértő szerint ráadásul koránt sem egyértelmű, hogy az elektromos járművek milyen mértékben csökkentik a káros környezeti hatásokat, mivel nem egyértelmű, hogy milyen szempontok alapján kellene összehasonlítani a járműveket.

Győrffy Dóra szerint jelenleg nem ismert olyan forgatókönyv, ami alapján Magyarország jól jár majd az akkumulátorok gyártásával, vagy újrahasznosításával.

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Győrffy Dóra: Az akkumulátorgyárak építése Magyarország érdekeivel ellentétes

Semmilyen előnye nem származik hazánknak abból a kormányzati stratégiából, aminek a végeredménye, hogy kizárólag az autóipar sikerességére alapozzák a gazdaság működését -...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.