Óriási eredmény lesz a magyar elnökségtől az Európai Versenyképességi Megállapodás
Óriási eredmény lesz a magyar elnökségtől az Európai Versenyképességi Megállapodás

Óriási eredmény lesz a magyar elnökségtől az Európai Versenyképességi Megállapodás

Vajon ki fogja vezetni az Európai Uniót? Maradt-e még mozgástere a Fidesz-KDNP-nek az Európai Parlamentben? Miért kerültek háttérbe a zöld pártok? Hogyan segíthet a magyar soros elnökség az unió versenyképességén? Az Economx Podcast legfrissebb adásában ezekre a kérdésekre kerestük a választ Tieger Endrével, az EuroAtlantic Zrt. elemzőjével, az EU-Monitor szerkesztőjével. 
Sarkadi-Illyés Csaba, 2024. június 21. Fotó: Economx.huLakatos Péter - Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár és Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter a magyar elnökség hivatalos prioritásait, közösségi oldalait és vizuális megjelenését bemutató sajtótájékoztatón.

A műsorban megvitattuk többek között a 2024-es jobbra tolódást, amellyel kapcsolatban Tieger Endre felidézte, hogy legutóbb, 2019-ben még a European Green Deal volt a kampánytéma, és ennek köszönhetően jó eredményt értek el a zöld pártok, idén viszont sokkal kézzel foghatóbb témákra, a választópolgárok mindennapjaira került a fókusz. 

Az elemző szerint ebből is adódott, hogy a zöldek és a liberálisok visszaszorultak, a Néppárt azonban megerősödött. Sőt, a jobbközép tömörülés tagpártjai még arra is képesek voltak, hogy kifogják a szelet a szélsőjobboldali, vagy EU-kritikus pártok vitorlájából. 

Tieger Endre három fő témát azonosított:

  1. migráció, egész pontosan az együttélés kérdése, 
  2. a háború,
  3. Európa gazdasági teljesítménye: a visszaesést szinte minden kormányzó párt népszerűsége megérezte

Az elemző arról is beszélt, hogy a frakció nélküli függetlenek nehezített pályán mozognak az EP-ben, de szerinte a Fidesz-KDNP előtt még nem zárult be a kör. 

Egyelőre elég homályosak az Európai Bizottság új elnökének kiválasztása mögött zajló folyamatok is. Ugyanakkor a szakértő úgy véli, most a legnagyobb esély arra van, hogy a regnáló Ursula von der Leyen maradhat pozícióban, bár 2019-ben éppen ő lépett fel utolsó pillanatban az unió politikai színpadára. 

A gazdasági kérdések kapcsán Tieger Endre kiemelte: mára mindenki felismerte, hogy az uniós volumen ezen a téren visszaesett Kínával és az Egyesült Államokkal szemben, és a brüsszeli döntéshozók is igyekeznek tenni ez ellen. Ugyanakkor éles vita zajlik a Kínához való viszonyról. 

Úgy látja, az EU válaszút elé került. 

Tieger Endre az Economx stúdiójában
Tieger Endre az Economx stúdiójában
Kép: Economx.hu

Az uniós soros magyar elnökségével kapcsolatban Tieger Endre leszögezte, a legfontosabb programpont,

az Új Európai Versenyképességi Megállapodás,

és ha a magyar elnökség ezt tető alá tudná hozni, az Európa és hazánk számára is óriási eredmény lenne.

A szakértő arra is figyelmeztetett, hogy az idei európai választásoknak rettentő nagy tétje volt, ám a további részletékért tekintse meg az Economx Podcast műsorát. 

Kövesse az Economx.hu-t!

Értesüljön időben a legfontosabb gazdasági és pénzügyi hírekről! Kövessen minket Facebookon, Instagramon, Redditen vagy iratkozzon fel Google News és YouTube-csatornánkra!

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Óriási eredmény lesz a magyar elnökségtől az Európai Versenyképességi Megállapodás

Vajon ki fogja vezetni az Európai Uniót? Maradt-e még mozgástere a Fidesz-KDNP-nek az Európai Parlamentben? Miért kerültek háttérbe a zöld pártok? Hogyan segíthet a magyar soros...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.