Akár komoly csődhullám is kialakulhat az európai ingatlanszektorban és a kontinens pénzintézetei jelentős veszteségekkel is szembesülhetnek, ha tényleg megbillen a szektor ikonikus szereplőjének számító Signa Holding. Rene Benko, Európa egyik legjelentősebb ingatlanmágnása szerdán lemondott az általa alapított Signa Holding elnöki tisztségéről, miközben a cég befektetői lázadoznak az egész ágazat kilátásai komolyan romlottak az európai gazdaság lassulása, valamint a drasztikusan emelkedő kamatok miatt.

Az osztrák vállalkozó, aki többek között a New York-i Chrysler Building és a brit Selfridges áruház tulajdonosa , több mint két évtizede  számít az európai ingatlanszektor meghatározó alakjának - írja a Reuters.

A Signa-csoportnak 27 milliárd eurónyi (28,8 milliárd dollár) értékben vannak részesedései különböző ingatlanokban és nagyjából 25 milliárd eurónyi projektje áll jelenleg fejlesztés alatt. Tevékenysége kiterjed Ausztriára, Németországra, Olaszországra, Luxemburgra és Svájcra is. A holding nagy vásárlásai közé tartozott például 2010-ben a Deutsche Börse, a német tőzsdét üzemeltető vállalat központjának megvétele, ezen azóta már túladtak. 2011-ben 1,1 milliárd euróért vásárolta meg a nagy múltú berlini KaDeWe áruházat egy kiskereskedelmi portfólió részeként. Benko csoportjához tartozik még a Kaufhof és a Karstadt, a német kiskereskedelmi üzletláncok, ezek jelenleg leginkább a kiskereskedelem online térbe történt átvándorlásával küzdenek.

A Signa problémája valószínűleg rendszerszintű. A csoport túlterjeszkedhetett az alacsony kamatok jellemezte környezetben, eközben emelkedtek mind az építési költségek az infláció miatt, mind a kamatok, az inflációt letörni akaró Európai Központi Bank intézkedései miatt.

Az elmúlt héten két olyan esemény is történt, amely alapján arra lehet következtetni, hogy léket kapott a hajó. Először a cég sportszereket árusító kiskereskedelmi leánya, a Signa Sports United és annak leányvállalati jelentettek fizetésképtelenséget. Majd ezután arról érkezett hír, hogy Hamburg legnagyobb felhőkarcolójának építése leállt. A Signa fejlesztésében megvalósuló projekt alvállalkozói ugyanis leállították a munkálatokat és levonultak, mivel nem fizették ki őket.

A Fitch ezen a héten a Signa egyik részlegét, a Signa Development adósségbesorolását a bóvli kategóriába csökkentette. Az indoklás szerint azért, mert a csoport más egységei leállították projektjeiket és finanszírozási nehézségekkel küzdenek a kamatkörnyezet, a banki finanszírozás és az értékelések változásai miatt. A hitelminősítő szerint a más Signa cégek kifizetetlen beszállítói és banki finanszírozói problémái átterjedhetnek és megzavarhatják a Signa Development projektjeit és finanszírozását is. Erre válaszul a Signa Development 2026-os kötvényének árfolyama az elmúlt két hétben meredeken zuhant.

A nagy gond az, hogy a Signa-csoport rengeteg céget takar, nem látni tisztán, mekkora a csoport kötelezettségeinek állománya és ezzel szemben milyen eszközök állnak. Az ORF osztrák közszolgálati média értesülései szerint a csoportnak például az egyik legnagyobb osztrák adótanácsadó cég kifejezetten arra vonatkozóan adott tanácsokat, hogy kerülheti el, hogy konszolidált beszámolókat kelljen készíteni, amelyből kiderülhetett volna valós helyzete. Más források szerint a Benko érdekeltségeknek csak az osztrák bankok felé 2 milliárd eurót meghaladó olyan kötelezettségállománya van, amely még idén lejár. A legnagyobb hitelező állítólag a szomszédos országban a Raiffeisen csoport.

A Reuters egy 4 évvel ezelőtti adatokat tartalmazó 76 oldalas belső prezentációt említ, amely közel 40 hitelezőt és biztosítótársaságot sorolt fel befektetőként és finanszírozási partnerként. Köztük volt az Allianz, a Munich Re Ergo biztosító, a BNP Paribas, osztrák bankok, köztük az RBI, és néhány német takarékpénztár. Az Allianz és az Ergo nem kívánt nyilatkozni, az RBI azt mondta, hogy kereskedelmi ingatlanhitelei "nagyon jól fedezettek", míg a többiek nem reagáltak.

Németországban a Deutsche Bank volt a Signa 2021-ben értékesített kötvénykibocsátásának fő szervezője, a Commerzbank ingatlancége pedig tavaly társbefektetője lett a Signa hamburgi felhőkarcolójának. A Deutsche Bank nem kívánt nyilatkozni, a Commerz Real pedig azt mondta, hogy befektetése viszonylag kicsi.

Mindenesetre egy forrás szerint a német szabályozó hatóság, a BaFin és az Európai Központi Bank arra kérte a bankokat, hogy részletezzék a Signa felé fennálló kitettségüket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!