A néhány évre tőzsdére vezetett Saudi Aramco, a túlnyomórészt a szaúdi állam tulajdonában lévő olajcég nyilvánosságra hozta első negyedéves eredményét. A tavalyi első negyedéves 39,5 milliárd dolláról idén 31,9 milliárdra csökkent a nettó eredmény az olajár esésének köszönhetően.

Extraprofit után olajáresés

Tavaly az orosz-ukrán háború hajtotta igen magasra, jóval 100 dollár fölé a hordónkénti olajárat, ami igencsak jól jött a kitermelőknek és exportőröknek, így a Saudi Aramco is szépen profitált belőle. A piac azóta azonban megnyugodott, sőt, folyamatosan a túlkínálat jelei mutatkoznak, ami az olajárat mostanra jóval 80 dollár alá nyomta, annak ellenére, hogy a OPEC Plusz jelentős kitermelés-csökkentést hajtott végre, Szaúd-Arábiával az élen.

Megnövelt osztalék

A mostani eredmény így inkább megfelel a hosszabb távú reálisnak, a tavalyi háborús eredményt extraprofitnak tekinthetjük. Tavaly egész évben 161 milliárd dollár volt az eredmény, ami 45 százalékos emelkedés 2021-hez képest. A cég 19,5 milliárd dollárt fog normál osztalékként kifizetni az első negyedév után, de bejelentette, hogy ezen felül egy teljesítményarányos külön osztalékot is kifizetnek, amely amely a szabad cash flow 50-70 százalékát fogja kitenni.

A legnagyobb volt, már csak a harmadik

Miután a cég túlnyomó többségében a szaúdi államé, és csak a részvények nagyjából 2 százaléka forog tőzsdén, a méretes osztalék legnagyobb részét a szaúdi állam kapja, és túlnyomórészt ez képezi az ország költségvetésének bevételi oldalát. A céget sokáig a világ legnagyobb vállalatának tekintették, és amikor tőzsdére jött 2019-ben, rövid ideig a tőzsdei cégek között is az volt, ám akkor az olajáresés miatt csökkent az értéke, miközben a nagy amerikai technológiai cégek nagyot nőttek, így némelyik meg is előzte a szaúdi olajvállalatot.

Jelenleg a Saudi Aramco értéke nagyjából 2000 milliárd dollár, ami a harmadik helyhez elegendő, miután az első helyen az Apple áll 2730 milliárdos értékkel, a második a Microsoft 2300 milliárddal. Utána a 10. helyig csupa amerikai cég következik, a 11. helyen viszont a francia LVMH áll, melynek fő tulajdonosa mégis a világ leggazdagabb embere, 50 százalék körüli tulajdonhányadának köszönhetően.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!