Elképesztő módon fellendült az úgynevezett filléresrészvények forgalma az amerikai piacokon. Ha nem a kereskedés dollárban kifejezett értékét, hanem a gazdát cserélő részvények számát nézzük, akkor a 10 a legnagyobb forgalmú amerikai részvényből májusban hét olyan volt, amelynek árfolyama nem éri el az egy dollárt sem. Ezek közül egyik részvény kibocsátója sem olyan vállalat, amely nyereségesen tudna működni. Olyan cégek szerepelnek a listán, mint egy veszteséges fémhulladék kereskedő és egy eddig összesen 4 autót értékesítő elektromos járműgyártó – szúrta ki a Cboe Global Markets adatai alapján a Financial Times.

Az ilyen filléres részvények népszerűsége bizonyos szempontból érthető a spekulánsok körében. Amellett, hogy sokak számára élvezetet jelent nagy mennyiségű részvény adásvétele, az ilyen papírok árfolyama rettenetesen volatilis. Ezért alkalmasak arra hogy a kereskedő tőkéjét akár rövid idő alatt megsokszorozzák, no meg persze könnyű rajtuk vagyonokat veszíteni is.

A bóvli részvények kereskedési volumenei időnként extrém méreteket ölthetnek. A múlt hónap egyik nagy sztárja, a Greenwave Technology Solutions esetében például a napi forgalom átlagosan 510 millió darab részvény volt, miközben a forgalomban lévő részvényeinek száma 588 millió darab. Az árfolyam változékonysága viszont minden spekuláns kívánságát kielégítette. Ugyanúgy járt a hónap folyamán 4 centem a kurzus mint 16 centen. Ironikus módon a fémhulladék kereskedéssel foglalkozó cég szlogenje jól leírja a filléres részvények irányában mutatkozó kereslet jelenségét, így szól ugyanis:

„A fémhulladék az új nemesfém” 

A mögöttes értékkel alig-alig rendelkező filléres részvények népszerűsége jól ismert és periodikusan visszatérő jelenség a tőzsdén. A már lassan évszázados múltra visszatekintő tőzsdei elméletek (például a Dow-elmélet) szerint leginkább a bika piacok harmadik, utolsó fázisára jellemző ez, azt jelzi, hogy közeleg a csúcs, amely után az árfolyamok tartósabb esését magával hozó medve piac következik. A fent hivatkozott elmélet szerint egyébként a medve piacok is három fázisból állnak és ezek közül a legutolsó sóban az ilyen filléres részvények általában teljes az előző fellendülés során megszerzett értéküket elveszítik. 

A filléres részvények körüli felhajtás nem ugyanaz, mint a mémrészvény jelenség volt pár éve, de nagyon hasonlít ahhoz. Olyan emberek kereskednek velük, akik hajlandóak félretenni a fundamentumokat a nagy hozam reményében 

– mondta Steve Sosnick, az Interactive Brokers kiskereskedelmi bróker vezető piaci stratégája a brit lapnak.

Persze pont ez utóbbiak példája mutatja, hogy ezután a fázis után az emelkedésről kitarthat egy jó darabig. A mémrészvény őrület 2021 első negyedévében tombolt igazán, a vezető indexek pedig csak az év decemberében érték el a 2022-es medvepiacot megelőző csúcsukat.

Ezeket a részvényeket egyébként az intézményi befektetők kerülik, mivel az 1 dollár alatti árfolyamon papírokat sokszor fenyegeti az a veszély, hogy törlik őket a tőzsdén kereskedett termékek listájáról. Ezért nem ritkán az ilyen cégek részvény-összevonást hajtanak végre, hogy növeljék azok nominális árfolyamát. Az ilyen akciók száma idén eddig már háromszorosára emelkedett tavalyihoz képest, pedig a vezető részvényindexek értéke eközben jelentősen emelkedett. A Greenwave Technology például a héten jelentett be 1:150 arányú részvény-összevonást.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!