Az egyik legnagyobb japán és nemzetközi szinten is jelentős sörgyártó konszern, az Asahi vezérigazgatója arra figyelmeztetett, az éghajlatváltozás sörhiányhoz vezethet A melegebb hőmérséklet ugyanis az árpa- és komlókínálatra világszerte negatív hatással lesz a következő három évtizedben a cég által készített elemzés szerint - mondta Atsushi Katsuki a Financial Times-nak.

  • Franciaország tavaszi árpatermése 2050-re 18 százalékkal csökkenhet az ENSZ 4 fokos, azaz a legsúlyosabb felmelegedéssel számoló forgatókönyve szerint, míg a lengyelországi termés 15 százalékkal zsugorodna. A világ egyik legnagyobb komlótermelőjének számító Cseh Köztársaságban 25 százalékkal csökkenne a komló minősége, amely a sör tartósításának és ízének egyik legfontosabb összetevője. 
  • Ha sikerülne 2 fok alatt tartani a felmelegedés mértékét, az Asahi előrejelzése szerint a franciaországi termés akkor is 10 százalékkal, a lengyelországi 9 százalékkal, a csehországi komló minősége pedig 13 százalékkal csökkenne.

Emlékezetes, hogy a felmelegedés korlátozására tett globális erőfeszítések első átfogó ENSZ-értékelése szerint a világ jelenleg  2,6 Celsius-fokos átlaghőmérséklet-emelkedés felé tart.

-Bár a melegebb időjárás miatt a sörfogyasztás növekedhet, ami jót kéne tegyen iparágunknak, azonban fennáll a veszélye annak, hogy nem leszünk képesek elegendő sört előállítani

- mondta a szakember. A változékony időjárás már az elmúlt években is befolyásolta az árpatermést, ami miatt az európai maláta- és sörárpaárak 2022-ben rekordszintre emelkedtek, ami nyomást gyakorolt a sörgyártókra. Bár az árak mérséklődtek, a 2023-as termés ára idén nyáron mintegy 100 euróval volt magasabb a korábbi átlagoknál. Az éghajlatváltozás nagyobb hatással volt az árpa árára, mint Oroszország ukrajnai inváziója - mondta Katsuki.


Az Asahi, amely az Asahi Super Dry, a Peroni Nastro Azzurro és a Pilsner Urquell söröket is gyártja, a Microsofttal és egy agrártechnológiai céggel együttműködve megkezdte a szüret mennyiségének és minőségének nyomon követését a gazdaságokban.  Januárban a sörgyár egy új globális beszerzési központot is elindít Szingapúrban, amely központosítja a kulcsfontosságú összetevők beszerzését, hogy jobban kezelhesse az ellátási lánc esetleges megszakadásait.

Más nemzetközi sörfőzdék a regeneratív mezőgazdasági termelésbe fektetnek, hogy az árpakínálatot ellenállóbbá tegyék az éghajlati sokkokkal szemben. Az Anheuser-Busch InBev a szárazságnak ellenálló árpafajtákba fektetett be Afrikában, míg a Carlsberg célja, hogy 2040-re teljesen regeneratív mezőgazdasági gyakorlatokat alkalmazzon.

Az Asahi, amely 20 milliárd dollárt költött arra, hogy prémium sörmárkákat vásároljon az AB InBevtől Európában és Ausztráliában, bízik abban, hogy felveszi a versenyt a nagyobb riválisokkal.

Az Euromonitor adatai szerint az Asahi 2022-ben 3,4 százalékos globális piaci részesedéssel rendelkezett, szemben az AB InBev 27,6 százalékos és a Heineken 13,3 százalékos részesedésével.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!