A hétvégi amerikai bankbedőlés szerdán megrengette a Credit Suisse nagybankot is, amely ugyan svájci székhelyű, de egyik legnagyobb részvényese a Szaúdi Nemzeti Bank. A bank az elmúlt években botrányokban volt érintett, így nem csoda, hogy a bizalom most megrendült vele szemben, a betétesek és a részvényesek menekülni kezdtek.

Szerdán este a bank a svájci jegybankhoz fordult segítségért, ami elvileg szóbeli támogatást jelentett, azonban az ilyenkor nem sokat segít, nyilvánvaló, hogy pénzre is szükség volt.

A világ legnagyobb jegybankjai is kommunikáltak egymással, hogy egyetértésre jussanak, hogyan kezeljék a problémát.

Ez már önmagában bizakodásra adott okot, hisz együtt korlátlan lehetőségeik vannak az ilyen problémák kezelésére, végül a megoldás az lett, hogy a svájci jegybank nyújt 50 milliárd frank értékű likviditást a Credit Suisse részére, amire a bajban lévő bank fedezetet nyújt legjobb minőségű eszközeiből. Ez arra enged következtetni, hogy a bank rendelkezik megfelelő eszközökkel (például állampapírok), de ezeket nem kell most gyorsan eladnia esetleg nyomott áron, mégis pénzhez jut.

Hogy az elég lesz-e a probléma teljes körű rendezésére, még nem tudni, de az látszik, hogy a jegybankok és szükség esetén a kormányok akár éjjel is intézkedéseket hoznak, elkerülendő a pénzügyi rendszer komolyabb zavarait.

A piacok csütörtök reggelre megnyugodtak, persze kérdés, hogy a Budapesti Értéktőzsde lereagálja-e utólag a tegnap kihagyott napot, vagy szerencsésen megúszta az árfolyamesést a tegnapi zárva tartással.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!