Túlzottnak ítélte az Apple által alkalmazott retorziót az Epic Gamesszel szemben egy amerikai szövetségi bíróság, ezért eltiltotta attól az iPhone-gyártó céget - írja a Reuters. Az Apple ugyanis nemcsak a rendkívül népszerű Fortnite játékáról híres Epic összes alkalmazását tiltotta le App Store-jából, hanem a céget el akarta zárni az Apple fejlesztői hozzáférésétől is.

Ezzel az Epic Games nem tudta volna fenntartani a Unreal Engine nevű grafikus motorjának működőképességét az Apple gépek által használt iOS operációs környezetben, ami nagyon sok ezt használó más szoftvercégnek, így például a Microsoftnak is komoly gondokat okozott volna.

A bíró szerint az egy dolog, hogy a két cég pereskedik egymáshoz, ehhez megvan minden joguk, azonban jogvitájukból nem származhat semmilyen hátránya harmadik félnek. Márpedig az Unreal Engine-t is érintő tiltásnak ilyen következményei lettek volna. Ugyanakkor a bíró szerint az Epic AppStore-ból való kitiltását magának köszönheti.

Az Apple azért tiltotta ki az Epicet, mivel az a Fortnite játékban használt fizetőeszközöket, - az amúgy játékon belüli teljesítménnyel, de pénzért is megvásárolható - V-buckokat elkezdte saját maga is árusítani az AppStore-t megkerülve, jóval olcsóbban.

A bíró ugyanakkor odaszúrt az Apple-nek is, mondván, ő nem teljesen látja, hogy az Apple az alkalmazások területén ne lenne versenyfölényben a fogyasztókkal szemben. A techóriás jogászai azt az érvet hozták fel erre, amelyet már Tim Cook cégvezér is hangoztatott a trösztellenes meghallgatások során. Nevezetesen azt, hogy a verseny az úgynevezett előpiacon van, azaz a fogyasztók bármikor dönthetnek arról, hogy Apple vagy esetleg egy másik, androidos készüléket választanak.

A bíró azt mondta: nem érti, honnan jön egyáltalán az AppStore-ban alkalmazott 30 százalékos jutalék, amelyet az Apple levesz az alkalmazásokat előállító cégektől, miért nem 10, vagy 20 százalék ez az összeg. Azt sem látja, mi haszna lenne a fogyasztónak az ekkora jutalékból. Az előpiaci érvekre pedig azzal reagált,  hogy számos tanulmány látott már napvilágot, amelyek szerint a fogyasztók számára jelentős költségekkel jár, ha váltani akarnak a platformok között - azaz egy Apple-gépről például androidosra - s emiatt ez a pont még további bizonyításra szorul.