A természetes ásványvizekre jellemző, hogy dús az oldott ásványi anyagokban, ilyen a nátrium, a klorid, a kalcium, a jód, a kálium, vagy épp a magnézium. S éppen összetételük határozza meg a ivóvíz jellegzetes ízét és gyógyászati tulajdonságait.
Az ilyen típusú vizek különösen ajánlottak hidratálásra fokozott izzadáskor és kiszáradás esetén, amikor a szervezetnek pótolnia kell az elvesztett elektrolitokat.
A Krstarica portál nyomán a klik.hr arról ír, hogy a buborékos víz az emésztés és a súlyszabályozás szövetségese, mivel amellett, hogy frissítő érzést nyújt, számos egészségügyi előnnyel is jár. Mint sorolták, a szénsavas víz
- segíthet a testtömeg szabályozásában,
- serkenti az emésztést,
- javítja a veseműködést,
- fenntartja a testhőmérsékletet és a koncentrációt és
- a hangulatra is pozitív hatással van.
A szénsavas víz egyik kevésbé ismert előnye a leptin (az éhségérzetet szabályozó hormon) szintjére gyakorolt hatása.
A leptinszint növelésével a bubis víz elősegítheti a jóllakottság érzését, így hasznos az étvágy szabályozásában és a különféle diéták támogatásában.
Ám van olyan helyzet, amikor érdemes a mértékletességet szem előtt tartani: ha közvetlenül edzés után nagy mennyiségű savas ásványvizet iszunk, az megzavarhatja a testünk elektrolit-egyensúlyát, ezt pedig a szervezetünk aligha fogja díjazni.