3 százalékkal nőttek az idei második negyedévben a személyi számítógépek globális eladásai, a PC-gyártók közül az Apple produkálta a legnagyobb gyarapodást – derült ki az IDC kutatócég  előzetes adataiból.

Összesen 64,9 millió PC-t szállítottak ki a júniusban zárult három hónapban, vagyis a két évnyi csökkenés után a második egymást követő negyedévben növekedett a számítógépek iránti kereslet.

Ryan Reith, az IDC Worldwide Device Trackers csoport alelnöke szerint a számítógép piac mostani növekedése elsősorban a világjárvány utáni visszarendeződésnek és a mesterséges intelligenciával rendelkező PC-k körüli piaci hype-nak köszönhető.

A gyenge kínai eredmények azonban továbbra is visszafogták a piacot, az IDC mérése alapján ezen vállalatok eredményeit nem számítva 5 százalékra tehető a PC szektor szállításainak a második negyedéves növekedése – írja a Reuters.

A számítógép piac három legnagyobb szereplője:

  • a kínai Lenovo 22,7 százalékos piaci részesdéssel,
  • az amerikai  HP  21,1 százalékkal
  • és a Dell Technologies 15,5 százalékkal.

Vezető cégek közül a Dell második negyedéves szállítási is visszaestek, 2,4 százalékkal.

A mostani növekedés elsősorban a leggyorsabban gyarapodó Apple-nek köszönhető: 2023 második negyedévéhez képest 20,8 százalékkal ugrottak meg a cég szállításai.  Steve Jobs által alapított vállalatot az Acer csoport követi 13,7 százalékos növekedéssel.