„Egy mobiltelefonon hívlak, de egy igazin, egy személyes, kézi, hordozható mobiltelefonon” – mondta a Motorola akkori mérnöke, Martin Cooper Joel Engelnek, az AT&T tulajdonában lévő Bell Labs vezetőjének a telefonba 1973-ban. 

Bár a mobiltelefonok csak egy évtized múlva váltak elérhetővé az átlagfogyasztók számára, bárki, aki aznap Cooper mellett sétált el az utcán, láthatta, hogy épp történelmet írnak – írja a CNN.

Az első hívás óta eltelt ötven év alatt Martin Cooper méretes készüléke tovább fejlődött, és a vékonyabb, gyorsabb telefonok széles választéka váltotta fel, amelyek ma már mindenütt jelen vannak, és átalakítják az iparágakat, a kultúrát, valamint az egymással és az önmagunkkal való kapcsolatunkat is egyaránt.

Bár a mobiltelefonok óriási hatása egyeseket talán váratlanul ért, Martin Cooper szerint már a kezdetektől fogva világos volt, hogy egy napon az emberiség jelentős része számára nélkülözhetetlen eszközökké válnak.

„Nem lepett meg, hogy mindenkinek van mobiltelefonja. Akkoriban azt meséltük, hogy egy nap, amikor megszületsz, kapsz majd egy telefonszámot. Ha pedig nem veszed fel a telefont, meghalsz” – nyilatkozta a most 94 éves Martin Cooper a CNN-nek. 

Lassan indult hódító útjára a mobiltelefon

Az első hívás előtt hónapokkal a Motorola már versenyben volt a Bell Labs, az AT&T legendás kutatási részlege ellen, amely a tranzisztort és más innovációkat fejlesztett ki. „Ők voltak a világ legnagyobb vállalata, mi pedig csak egy kis chicagói cég voltunk. Egyszerűen nem gondolták, hogy ennyire fontossá válhatunk” – emlékezett vissza Martin Cooper. 

Ahogy a mérnök most felelevenítette a múltat, a riválisa nem volt annyira izgatott az akkori hívás miatt, mint a kezdeményező fél: „Joel ma már nem emlékszik arra a telefonhívásra, és nem is hibáztatom érte.”

Az első telefonhívás után gyártási problémák és a nehézkes kormányzati szabályozás is lassította a mobiltelefon berobbanását.

Egy évtizedbe telt, mire a DynaTAC (Dynamic Adaptive Total Area Coverage) telefon egyik változata piacra került, meglehetősen borsos áron, 3900 dollárért (1,35 millió forint).

A telefon – amely hasonló volt ahhoz, amit Gordon Gekko a Tőzsdecápák című filmben használt –1,1 kilogrammot nyomott, és 30 centiméter hosszú volt. Érdemes ezt összevetni az iPhone 14-gyel, amely 170 grammot nyom, és 15 centiméteres, vagy bármelyik olcsó Android okostelefonhoz, amely 200-300 dollárba kerül.