A kereskedelmi óriás tárgyalásokat kezdeményezett a japán Softbank tulajdonában álló Arm részvényeinek megvásárlásáról, melyek jövő hónapban jelennek meg a New York-i tőzsdén, mintegy 60 milliárd dollárért.

Az Amazon mellett az Intel és az Nvidia úgynevezett horgonyzó befektetőként jelentkezett be, azaz a tőzsdei bevezetés részeként vásárolnának fel jelentős számú részvényt. Utóbbi cégnek tavaly majdnem sikerült megvásárolnia az Arm-et. Az Amazon és a Microsoft, melyek mindketten az Arm ügyfelei, állítólag szintén részesedést vásárolnának.

A Telegraph iparági forrásai szerint a SoftBank több ügyfelet is megkeresett, hogy felmérje, mekkora az érdeklődés a befektetések iránt. Az Amazon mellett az Apple, a Samsung, és a Google anyavállalata, az Alphabet is jelentkezett.

A SoftBank abban reménykedik, hogy mikrochip-tervező tőzsdei megjelenésével akár 10 milliárd dollárt is összegyűjthet, ami egy brit vállalat számára rekordösszeget jelentene.

Mindenki nyerhet az üzlettel

Az Amazon javarészt az Arm riválisának számító Intel technológiájára támaszkodik adatközpontjaiban, de olyan egyedi gyártású mikrochipeket is használnak, melyeket Arm-architektúrával terveztek.

Michael Dimelow, az Arm korábbi munkatársa és a Bloc Ventures egyik befektetője úgy véli, az Amazon a világon a legnagyobb számban használt fel Intel-alapú számítógépeket. Ha azonban fele-fele arányban kezdenek el Arm és Intel-alapú technológiát használni, akkor az „Arm fog nyerni.” Dimelow ezt azzal magyarázta, hogy a befektetéssel az Arm több pénzt tud termelni, míg a chip-gyártónak az Amazon kulcsfontosságú ügyfele lesz.

Az Arm keddi jelentésében árbevételének és nyereségének visszaeséséről számolt be. Ennek okaként a mikrochip-ágazat lassulását nevezték meg, mivel a pandémia utáni túlkínálat miatt csökkent a félvezetők iránti kereslet.

 

Az Intel segítségével a németek beléptek a csúcstechnológia elit ligájába

Az amerikai cég több mint 30 milliárd eurós beruházással félvezetőgyártó üzemet épít Magdeburgban. Az üzem közvetlenül háromezer embernek ad majd munkát, a beszállítókat és egyéb partnereket együttvéve pedig több tízezer munkahelyet teremt. Bővebben--->

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!