Már egy évtizede találgatják, hogy az Apple mikor lép be a virtuális és a kiterjesztett valóság világába. Most eljött az idő, hiszen a 2023-as WWDC-n (Apple Worldwide Developers Conference) végre bemutatták a Vision Pro-t.

Az új headset visionOS-t futtat, amely az az operációs rendszer, ami az iOS, az iPadOS és a macOS alapjaira épült, így már a megjelenéskor több száz alkalmazás lesz elérhető a készülékre. 

VR szemüveg két Apple Silicon chipet használ, és akár két órán keresztül is használható egy csatlakoztatott akkumulátorral, vagy ha be van dugva, akkor bármeddig használható. Az új termék a jövő év elején érkezik az Egyesült Államokba, amelynek az induló ára igencsak borsos lesz, 3499 dollárért lehet majd megvásárolni. 

A Vision Pro természetes vezérlést használ kéz- és szemkövetéssel, valamint hangutasításokkal.

Az Apple hivatalosan sosem erősítette meg, hogy dolgozik a headseten, ám az évek alatt különféle pletykák keringtek arról, hogy mit készíthet. Most már tudjuk az igazságot a Vision Próról, amely egy vegyes valóságot használó eszköz: egyaránt képes virtuális és kiterjesztett valóságélményeket nyújtani. A felhasználók egy digitális tárcsa segítségével válthatnak az AR (kiterjesztett valóság) és a VR (virtuális valóság) között – tájékoztatott a The Verge.  

A látszat néha csal

A Vision Prót viselővel egy térben lévőknek ugyan úgy tűnhet, mintha a szemüveg átlátszó lenne és az alany igazi arcát, szemét és kifejezéseit láthatnák, a valóságban azonban csak egy külső kijelzővel szemezhetnek, mely félelmetes pontossággal jeleníti meg a viselő karakterisztikáit a beépített szenzoroknak köszönhetően.