Több mint negyven ember csatlakozott ebben a hónapban egy csoportos keresethez, amelyet tavaly decemberben indítottak egy kaliforniai bíróságon az Apple ellen. A vádolt eszköz a nyomkövető AirTag, és a felperesek most azt állítják, hogy az AirTag-ek az egyik legveszélyesebb és legfélelmetesebb technológiává váltak, amelyeket a stalkerek (kukkolók) alkalmaznak, mivel könnyen, olcsón és rejtetten lehet velük követni az áldozatokat. Mindez pedig az Apple hanyagságának a következménye – szemlézte az ArsTechnica cikkét a HVG

A kereset 2022-es benyújtása óta állítólag robbanásszerűen megnőtt az AirTagekkel kapcsolatos panaszok száma, és ez azért aggasztó a felperesek szerint, mivel az Apple állítólag nem tesz semmit a károk enyhítése érdekében. Az áldozatoknak viszont sokat kell fizetniük azért, hogy szakember találja meg az elrejtett nyomkövetőket. Az AirTag rossz célokra történő használata pedig akár erőszakkal, gyilkossággal is végződhet – áll a periratban. Az egyik indianai felperes például úgy veszítette el a fiát, hogy annak barátnője állítólag AirTaggel követte, majd elgázolta autójával.

A legtöbb problémabejelentés Amerikából jött

A legtöbb felperes az Egyesült Államokban él, és azt állítja, hogy jelentős költségek és károk merültek fel az állítólagos airtages követésük miatt. Sokan arról számolnak be, hogy az AirTageket használó üldözők bántalmazó partnerek vagy exek, és a nyomkövetőt pénztárcák béléseibe, autók keréknyílásaiba rejtik, vagy akár egy gyerek mackójába varrják. Olyanok is vannak, akik arról panaszkodnak, hogy „rejtélyes személy” üldözi őket.

A Stalking Prevention, Awareness, & Resource Center jelentése szerint az üldözés áldozatainak túlnyomó többségét valaki általuk ismert személy követi, és a legvalószínűbb, hogy az intim partnerek közelítik, fenyegetik és károsítják az áldozataikat. Ezek azok a helyzetek, amelyeket az Apple állítólag nem vett teljesen figyelembe.

Mire képes az AirTag?

Ami megkülönbözteti az AirTaget a konkurens termékektől, az a páratlan pontosság, a könnyű használhatóság és a megfizethetőség. 29 dolláros árával a támadók és bántalmazók kedvelt fegyverévé vált – áll a panaszban. Az áldozatok azt állították, hogy az Apple tudta, hogy az AirTageket használhatják a támadók, ennek ellenére „stalkerbiztosként” hirdették az eszközt. Amikor pedig a stalkerbiztos védelem teljesen elégtelennek bizonyult, az Apple-nek (az elmúlt két és fél évben) arra kellett volna törekednie, hogy javítson ezen, azonban ez nem történt meg – állítják a felperesek.

Azt persze elismerik, hogy az Apple tett lépéseket a biztonsági funkciók javítása érdekében, beleértve az iOS-riasztások hozzáadását, ha AirTagek vannak a közelben: az AirTagbe telepített csengőhangokat, amelyek segítenek az áldozatoknak felderíteni és megtalálni a rejtett kszülékeket, valamint a „Tracker Detect” nevű alkalmazást, amelyet az Android telefonokat használó áldozatok AirTagek keresésére használhatnak. Ennek ellenére a felperesek azt állítják, hogy az AirTags továbbra is veszélyes eszköz.

Törvényszegés is állhat a háttérben 

Az áldozatok szerint az Apple megszegte a szövetségi és állami törvényeket, és azt állítják, hogy az Apple gondatlanságból adott ki egy hibás terméket.

Azzal vádolják az Apple-t, hogy jogtalanul gazdagodott, miközben megsérti minden olyan áldozat magánéletét, akit a tudtán kívül egy Apple-eszközön követtek nyomon.

Arra kérik a bíróságot, hogy ítéljen meg kártérítést minden egyesült államokbeli személynek, aki iOS vagy Android készüléket birtokol, ideértve a követett felhasználók csoportjait, valamint azokat, akiket állítólag fenyegetett az üldözés. Emellett bírósági végzést is kérnek, amely eltiltja az Apple-t a további jogellenes, tisztességtelen és/vagy csaló gyakorlatoktól az AirTagek tervezése, gyártása és piacra bocsátása tekintetében.

Az Apple október 27-ig nyújthatja be a válaszát a felperes módosított panaszára, illetve ugyancsak ezen dátumig utasíthatja el a csoportos keresetet.