Idén is lesz őszi óraátállítás, a téli időszámítás kezdete október 29-e, ekkor kell hajnali 3:00 órakor 2:00 órára visszaállítani az órákat.

A tavaszi óraátállításkor egy órával tovább tart a nappal, az őszi visszaállításkor egy órával hosszabb az éjszaka. Így próbáljuk optimalizálni az ébren töltött napsütéses órák számát, hogy kevesebb mesterséges fényt használjunk, ezzel csökkentve az energiaszükségletet.

Az óraátállítás sok kritikába ütközik manapság

Sokan kritizálják az óraátállítást, mondván, hogy napjainkban, amikor az energiatakarékos technológiák egyre elterjedtebbek, már nincs szükség a régi időszámítási módszerekre. A kritikusok azt is felhozzák, hogy az óraátállítás negatív hatással lehet az emberek biológiai órájára, alvási mintáira, és egészségére. Egyes tanulmányok azt is megállapították, hogy az óraátállításnak lehetnek negatív hatásai a mentális egészségre és a balesetek gyakoriságára – írta a Naphíre.

Számos országban, beleértve az Európai Uniót is, folyamatban vannak a viták az óraátállítás jövőjéről.

Az Európai Parlament 2019-ben szavazott arra, hogy 2021-től megszűnik az óraátállítás az EU-ban, de a döntés végső megvalósítása az egyes tagállamok kezében van, és sok országban még mindig folynak erről a tárgyalások.

Magyarország esetében is kérdéses, hogy mi lesz az óraátállítás jövője. Jelenleg még érvényben van, de a közvélemény és az érintett szakemberek körében is egyre nő az igény a változásra. A téli és nyári időszámítás kérdése minden évben felmerül, és az emberek egy része szeretné, ha a kormány megszüntetné az óraátállítást.

A kritikák ellenére van néhány érv, amely mellett szól, például a napfény jobb kihasználása és az energiamegtakarítás. A közeljövőben számos országban, köztük Magyarországon is, döntések várhatók ebben a kérdésben, amelyek hatással lesznek a társadalmi és gazdasági életre.