A gyorsétteremóriás 2017-ben 2,1 milliárd dollárért adta el Kínában, Hongkongban és Makaón található éttermei tulajdonjogát. Ez része volt a McDonald's szélesebb körű stratégiájának, hogy kevesebb éttermet birtokoljon, és a helyi piacokat ismerő franchise-üzemeltetőkre bízza éttermeinek működését.

Korábban a Citic, egy állami tulajdonú befektetési cég szerezte meg a többségi tulajdont, míg a Carlyle magántőke-óriás 28 százalékos részesedést vásárolt. A McDonald's az üzlet 20 százalékát tartotta meg – írja a CNBC. Ugyanakkor a hétfőn bejelentett üzleti tevékenység feltételeit még nem fedték fel, várhatóan 2024 első negyedévében zárják le, feltéve, ha a szabályozó hatóságok is jóváhagyják azt. A Citic megtartja az 52 százalékos érdekeltségét.

2017 óta a McDonald's megduplázta kínai jelenlétét, több mint 5500 egysége van az országban, így földrajzi értelemben a második legnagyobb piacot jelenti a gyorsétteremlánc számára. A vállalat célja, hogy 2028-ra 10 ezer étterme legyen.

Ennek dacára a McDonald's kínai eladásai a koronavírus-járvány kitörése óta drasztikusan visszaestek: a Factset becslései szerint a lánc teljes bevételének mindössze 4 százalékát adja, 3,8 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

(Vizvári Csenge)

Van ahol a McDonald's éttermeiben nem lesz több üdítőital utántöltés

A McDonald's fokozatosan megszünteti az italszökőkút gépeket az étkezőiben szerte az Egyesült Államokban.
Bővebben--->