A 47 terméken végzett tesztek szerint 7 termékben mutattak ki olyan veszélyes vegyi anyagokat, amelyek átlépik az uniós szabályozási határértékeket, míg a termékek közül összesen 15 termék tartalmaz komolyabb mértékben veszélyes vegyi anyagokat aggályos szinten.

A Greenpeace Németország 42 terméket, köztük férfi, női, gyermek és csecsemő ruházati cikkeket és lábbeliket vásárolt az osztrák, német, olasz, spanyol és svájci SHEIN weboldalakról, valamint 5 terméket egy müncheni pop-up üzletből. A termékeket elküldték a BUI független laboratóriumnak kémiai elemzésre.

A természetvédelmi szervezet szerint az eredmények – köztük a cipőkben található ftalátok magas szintje és az egyik kislányruhában található formaldehid – azt bizonyítják, hogy a SHEIN a profit érdekében eltekint a környezeti és egészségügyi kockázatoktól. A jelentés szerint a nankingi székhelyű vállalat megszegi a vegyi anyagokra vonatkozó uniós környezetvédelmi előírásokat, és veszélyezteti a fogyasztók és a beszállítók egészségét.

Viola Wohlgemuth, a Greenpeace Németország egyik kampányfelelőse elmondta, a veszélyes vegyi anyagokat tartalmazó SHEIN-termékek elárasztják az európai piacokat, és megszegik a szabályokat, amelyekkel azonban nem foglalkoznak a hatóságok.

Hozzátette, a cég üzleti modellje teljesen összeegyeztethetetlen a környezettudatossággal.

 

Az elmúlt néhány évben a SHEIN forgalma folyamatosan növekedett, naponta új dizájnok ezreit gyártotta le és dobta piacra, de hírhedtté vált az elképesztően olcsó, alacsony minőségű és eldobható termékek, illetve a munkavállalók és a környezet kizsákmányolása miatt.