Az elmúlt héten a Brent árfolyama 95 dollárról egészen 87 dollárig csökkent. Ugyan mostanra visszakapaszkodott 92 dollárig, de ez így is egy hét alatt 3 százalékos csökkenés - írja a Holtankoljak.hu.

Elemzők úgy látják, hogy már nem jelent akkora kockázatot az orosz olaj korlátozása az olaj árára nézve, hiszen a többi olajkitermelő ország elég gyorsan tudott alkalmazkodni a változó körülményekhez, és pótolták a kieső olaj mennyiségét.

Piacra léptek az amerikai palaolaj kitermelők, aki újra leverhetik az olaj árát, csakúgy ahogy 2014 és 2018-ban tették. A járvány utáni gazdasági felpattanás a vártnál kisebb világszinten, ráadásul Kína szigorú Covid miatti korlátozó intézkedései is csökkentik az olaj iránti keresletet. Egyre több ország néz szembe a recesszió veszélyével, ami szintén mérsékli a keresletet.

Az OPEC országok egyre kisebb mértékben korlátozzák a kitermelt olaj mennyiségét, ráadásul hamarosan Irán is visszaléphet a kínálati oldalra, miután küszöbön áll az atompaktum újrakötése. Ebben az esetében nem kizárt a 65 dolláros hordónkénti Brent olajár - ismereti az árcsökkenés irányába mutató folyamatokat a szakportál.

További forinterősödés kellene a további üzemanyagár-csökkenéshez

A forint azért még nem muzsikál olyan fényesen, mint a háború előtti időszakban. Ugyan az árfolyam erősödött a dollárral szemben a múlt héten, közel 3 százalékot, de az üzemanyagár csökkenésének mértéke emiatt nem olyan jelentős. Az árfolyam jelenleg 395 forint körül mozog, ami a jövő hétre újabb üzemanyag árcsökkenést hozhat, de további erősödés kellene ahhoz, hogy a piaci árak közelítsenek a hatósági üzemanyagárhoz - véli a szakemberek.