Napjainkban, a második világháború óta nem látott súlyosságú kihívások közepette, a jelenlegi biztonsági körülmények között megnőtt a jelentősége azon kezdeményezéseknek és személyeknek, akik sikeresen dolgoznak a békéért - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) közleménye szerint a tárcavezető laudációjában.

Jared Kushnert a "béke diplomatájának" nevezte, aki az úgynevezett Ábrahám-megállapodások tető alá hozásával jelentős lépéseket tett annak érdekében, hogy békét teremtsen a közel-keleti térségben, amely az elmúlt évtizedekben a legkevésbé erről volt ismert.

Kushnernek idén márciusban az akkori köztársasági elnök, Áder János adományozta a magyar érdemrend középkeresztje elismerést, amit most Szijjártó Péter adott át New Yorkban.

Szijjártó szerint Közép-Európa és Magyarország több okból is különleges figyelmet szentel a Közel-Keletnek. Egyebek mellett azért, mert a régió biztonsági helyzete meghatározza, befolyásolja a közép-európai térség biztonságát is, illetve azért, mert izraeli állampolgárok tíz- és százezrei rendelkeznek magyar gyökerekkel, s az ő biztonságuk és jólétük rendkívül fontos hazánk számára.

Szijjártó úgy véli, Donald Trump elnöksége alatt volt valaha a legjobb a kapcsolat Magyarország és az Egyesült Államok között. Márpedig ez nem magától alakult ki, hanem dolgozni kellett érte, és ebben Jared Kushnernek nagy szerepe volt. Ha Donald Trump nyerte volna meg az előző amerikai elnökválasztást, akkor valószínűleg nem tört volna ki a háború Ukrajnában - fokozta a kedélyes hangulatot Szijjártó.

Jared Kushner köszönőbeszédében azt mondta a KKM közleménye szerint, eleinte azt hitte, hogy Európa sokkal aktívabb partner lesz a közel-keleti béketeremtést célzó erőfeszítések terén, azonban "mindenki csak ugyanazokat a frázisokat hangoztatta, ugyanazzal akart tovább próbálkozni sikertelenül". Szijjártó Péter ezzel szemben partnernek mutatkozott, jó ötletei voltak, hasznos javaslatokat tett, s azt mondta neki, hogy ha változást akarnak elérni, akkor mással kell próbálkozni, mint ami addig nem működött. "Amikor Európa részéről segítségre volt szükségünk, először mindig Pétert hívtam fel" - viszonozta a meleg szavakat Donald Trump veje.