Begőzölt hat portugál fiatal az éghajlat-politika miatt, és kétségbeesett lépésre szánta el magát. A 11 és 24 év közötti fiatalok szerint már az ő életükben elérheti a globális felmelegedés a 3 Celsius fokot, ami ellen semmit nem tesznek a kormányok.

Ezért Magyarország egyike annak a 32 országnak, mellyel szemben szerdán portugál fiatalok egy csoportja eljárást indít az Emberi Jogok Európai Bíróságán. A strasbourgi bíróság nagytermében azzal érvelnek majd, hogy a nemzetek globális felmelegedés elleni politikája nem megfelelő, és sérti az emberi jogokat – vette észre a The Guardian írását a Szeretlek Magyarország.

AZ ELJÁRÁSBAN MAGYARORSZÁGGAL EGYÜTT ÉRINTETT LESZ AZ EURÓPAI UNIÓ MIND A 27 TAGÁLLAMA, VALAMINT NORVÉGIA, OROSZORSZÁG, SVÁJC, AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁG ÉS TÖRÖKORSZÁG IS.

A portugál ifjakat a 2017-es, Leiria régióban pusztító erdőtüzek során szerzett tapasztalatok késztették cselekvésre. Az erdőtűz 66 ember halálát okozta, és 20 ezer hektárnyi erdő égett porig.

Érvelésük szerint az érintett 32 európai nemzetnek a globális felmelegedés kezelésére irányuló fellépése nem megfelelő és sérti emberi jogokat.

Céljaik eléréséhez több mint 100 ezer fontot (44,7 millió forintot) gyűjtöttek eddig közösségi finanszírozásból, és azt remélik, sikerülhet az országokat a kibocsátás-csökkentés gyors fokozására kényszeríteni, ami történelmi mérföldkő lenne az éghajlatvédelmi peres eljárásokban.

Ügyvédeik bizonyítékokat fognak bemutatni arra vonatkozóan, hogy az érintett európai országok jelenlegi hozzáállása miatt a globális felmelegedés már a fiatalok életében elérheti a 3 Celsius-fokot, és ha ez bekövetkezik, akkor a mostaninál is szélsőségesebb, akár egy hónapig tartó hőhullámok lehetnek, pedig a kormányoknak világszerte megvan a lehetőségük arra, hogy tegyenek ez ellen.

Az ügyet szeptember 27-én egész napos meghallgatás keretében fogják tárgyalni 17 bíró előtt.