Úgy tűnik, hogy Bob Corker republikánus szenátor éles bírálata Donald Trumppal szemben fordulópontot jelent az ingatlanmágnás alig kilenc hónapos regnálásának történetében - állítja a Vanity Fair újságírója, Gabriel Sherman.

A politikus azt mondta, hogy a Fehér Ház egy idősgondozóra emlékezteti, amelyet az elnök úgy irányít, mintha egy valóságshow főszereplője lenne és komolyan tart attól, hogy Trump belesodorja a harmadik világháborúba az országot.

Ez volt a sokadik olyan jelzés, amely arról szólt, hogy az Egyesült Államok elnöke lelkileg instabillá vált, nem követi megfelelően az ügyeket és viselkedése lassan szétesik.

A Vanity Fair riportere azt állítja, hogy tucatnyi vezető republikánus politikussal és Trump-tanácsadóval beszélt az elmúlt napokban, akik megerősítették, hogy a Fehér Ház válságban van, környezete egyre nehezebben tartja vissza az államügyek között csetlő-botló elnököt, akinek egyre sötétebb a hangulata.

Bukások

Trump frusztrációja mögött több ok is meghúzódik. Az egyik, hogy törvénykezési terveit nem tudja végrehajtani. Nem sikerült visszavonatnia a kongresszussal elődje egészségügyi rendszerét (Obamacare), adócsökkentési programja pedig elakadt a törvényhozás útvesztőiben. Meglepően nagy csapásként éli meg, hogy a múlt hónapban a Republikánus Párt Alabama állambeli előválasztásán veszített Luther Strange, akinek sikeréért teljes tekintélyét latba vetette.

Alabama nagy sebet ejtett a lelkén - mondta a Vanity Fair újságírójának egy Trumphoz közel álló informátor. Úgy élte meg jelöltjének bukását, hogy ezzel személyes varázsa tört meg azoknak a szavazóknak a körében, akiket korábban rajongóinak tarthatott.

Utálom őket

Két forrás szerint biztonsági főnökének Keith Schillernek - aki régóta él a környezetében - azt mondta: Mindenkit utálok a Fehér Házban! Van néhány kivétel, de gyűlölöm őket! (Egy kormányzati tisztviselő tagadja, hogy ez a megjegyzés elhangzott volna.) Két vezető republikánus politikus szerint John Kelly kabinetfőnök szenved a munkájától, amit úgy fog fel, hogy vissza kell fognia Trumpot a katasztrofális következményekkel járó döntések meghozatalától.

Van olyan forrása a Vanity Fair riporterének, aki szerint Kelly és James Mattis védelmi miniszter arról is tárgyalt, mit tegyenek, ha Trump elrendelné az Észak-Korea elleni megelőző atomcsapást. Még az elnök lojális támogatói is meginogni látszanak, egyiküket, Tom Barrackot a Washington Post idézte. Eszerint sokkolja és megdöbbenti Trump viselkedése.

A Fehér Ház tagadja a lap értesüléseit. A hivatalos álláspont azt, hogy az elnök jó hangulatban végzi a munkáját és bízik abban, hogy meg tudja valósítani terveit.

Hajmeresztő spekuláció

Már Corker drámai megszólalása előtt olyan hírek keringtek, amelyek szerint az országot vezető szűk elitet annyira aggasztja Trump viselkedése, hogy saját kormánya fordulhat szembe vele. Az alkotmány 25. kiegészítése ugyanis lehetővé teszi, hogy ha az ország legfelsőbb vezetői - írásba adva - úgy látják, hogy az elnök nem képes ellátni a feladatait, akkor az alelnököt állítsák a helyére.

A Vanity cikkét szemléző CNN emlékeztet rá, hogy ezt a cikkelyt John F Kennedy elnök 1963-as meggyilkolása után iktatták az alkotmányba és még nem alkalmazták. Fő célja az elnök utódlásának rendezése, ha esetleg meghalna, elmozdítanák a posztjáról, lemondana vagy képtelenné válna feladatai ellátására.

Kevesebb mint egyharmad

A Vanity Fair két informátora szerint a radikális jobboldali nézeteiről ismert Steve Bannon, Trump korábbi tanácsadója, akitől augusztusban vált meg figyelmeztette erre a lehetőségre főnökét. Azt mondta neki, hogy nem az alkotmányos elmozdítás (impeachment) a legnagyobb veszély, ami fenyegeti (amelyre a kongresszusnak van joga), hanem kormányának fellépése ellene a 25-ös cikkely alapján. Válaszul Trump állítólag azt kérdezte: Az meg micsoda?

Az források szerint Bannon mások előtt annak a véleményének adott hangot, miszerint Trumpnak mindössze 30 százalék esélye van arra, hogy kitöltse elnökségének négy évét.

(A nyitókép forrása: Michael Reynolds, EPA)