Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fitch elsősorban azzal a várakozásával indokolta a lépést, hogy a brit kormány által minap bejelentett nagyszabású fedezetlen – adócsökkentési és energiaár-támogatási elemekből álló – költségvetési program középtávon az államháztartási hiány jelentős növekedéséhez vezethet. Az utolsó rangsor szerint az Egyesült Királyság a világ hatodik legnagyobb gazdasága India mögött és Franciaországot éppenhogy megelőzve.

A Fitch Ratings szerint kompenzációs intézkedések nélkül a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államháztartási hiány az idén 7,8 százalék, jövőre 8,8 százalék lehet.

Ez a költségvetési pálya 2024-ig a GDP-érték 109 százalékára emeli az államadósság-rátát az idei évre várt 101 százalékról - áll a hitelminősítő előrejelzésében.

A Fitch hangsúlyozza, hogy ez több mint kétszeresen haladná meg az általa az "AA" besorolási sávban tartott szuverén adósok államadósság-rátáinak mediánszintjét, amely jelenleg 49 százalék.

A minap egy másik globális hitelminősítő, az S&P Global Ratings is stabilról negatívra rontotta a brit államadósság-osztályzat kilátását, szintén azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a brit kormány által minap bejelentett nagyszabású adócsökkentési program, valamint a háztartások energiaszámláinak kordában tartását célzó, ugyancsak jelentős értékű intézkedéscsomag az évtized közepéig tartó előrejelzési időszakban folyamatosan növelni fogja a brit államháztartási hiányt, és az államadósság-ráta is felfelé tartó pályára kerül a jövő évtől várt csökkenés helyett.

A brit kormány a meredeken emelkedő megélhetési költségek, a 10 százalék környékén járó, évtizedek óta nem mért infláció és az ezzel egyidejű gazdasági visszaesés hatásainak enyhítése végett a múlt héten az utóbbi évtizedek legradikálisabb adócsökkentési programját hirdette meg.

Fontválság és elszálló kötvényhozamok

Kwasi Kwarteng brit pénzügyminiszter a londoni alsóházban két hete tartott ismertetésében - több más nagy horderejű intézkedéssel együtt - bejelentette, hogy a jövő áprilisban kezdődő új pénzügyi évtől a személyi jövedelemadó jelenleg 20 százalékos alapkulcsa 19 százalékra csökken, a legmagasabb jövedelmekre megállapított 45 százalékos felső adókulcs megszűnik, és a magas jövedelműek adója egységesen 40 százalék lesz.

font a 45 milliárd font (több mint húszezer milliárd forint) értékűre becsült adócsökkentési program finanszírozhatósága és államadósság-növelő hatása körüli piaci aggodalmak miatt a múlt héten rekordmélységekbe, egyes időszakokban az árfolyamparitás közelébe gyengült a dollárral szemben.

Mindeközben az irányadó tízéves brit állampapír hozama - a 2008-as globális pénzügyi válság óta először - 4 százalék fölé emelkedett.

A brit kormány adócsökkentési programját a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is közleményben bírálta, és javasolta az intézkedése "újragondolását".

Kwarteng a piaci felfordulás hatására a 45 százalékos adókulcs megszüntetésének tervét a héten visszavonta, de az intézkedéscsomag többi eleme érvényben maradt.

A brit kormány bár komolyan csökkenti a lakossági terheket, a szeptemberben megalakult új, Liz Truss-féle vezetéssel kirívóan népszerűtlen a friss felmérések szerint.