Egy 43 éves brit férfi lett az első ismert európai áldozata a "zombi" xylazin nevű kábítószernek, amelyet általában állatorvosok használnak nagytestű állatok nyugtatására. A tudatmódosító hatású gyógyszer nemrégiben került a globális drogpiacra, de az Egyesült Államokban már több túladagolással is kapcsolatba hozták.

A brit média által Karl Warburton néven azonosított férfi 2022 májusában halt meg otthonában, de csak a londoni King's College (KCL) kutatóinak e héten közzétett tanulmánya után ismerték el, hogy ő az Egyesült Királyság, és ezáltal Európa első valószínűsíthető xylazin áldozata.

A férfi testében heroinkokainfentanil és xylazin nyomait találták az orvosok, akik szerint az áldozat nem volt tudatában annak, hogy a vásárolt heroin xylazint és fentanilt is tartalmaz.

Mi az a xylazin?

A xylazin egy nagytestű állatoknál fájdalomcsillapításra és izomlazításra használt nyugtató, így emberi fogyasztásra semmilyen dózisban nem alkalmas. 

Ha mégis egy ember testébe fecskendezik, veszélyesen lassú szívverést, valamint nyílt bőrsebeket, például fekélyeket és tályogokat okozhat. Hosszú távon ezek a sebek átterjedhetnek az ember karjaira és lábaira, és rothadáshoz vezethetnek: az érintett testrészeket amputálni kell.

AzEgyesült Államokbana kábítószer még mindig új fenyegetésnek számít, mégis jelenleg az országban bekövetkezett túladagolásos halálesetek 7 százalékában játszik szerepet.

Hogyan jutott el Európába?

A xylazin nem szerepel az Egyesült Királyságban használt drogtesztekben, így nem lehet tudni, hogy Warburton valóban az első ember volt-e, aki a kábítószer fogyasztása után halt meg, így az is nehezen megítélhető, hogy mennyire széles körben kering az európai illegális drogpiacon.

A kábítószer terjedése Puerto Ricóban kezdődött , később pedig Észak-Amerikában is jelentették. Különös veszélye, hogy leginkább a heroin előállítási költségeinek csökkentésére használják, így az áldozatok nagy része nem is tudhatja, hogy az alapvetően is halálos szer mellett a nem kevésbé veszélyes xylazinból is fogyasztott.

A heroin Afganisztánból jutott el az európai piacra, ahol a tálibok tavaly bejelentették a máktermesztés betiltását. Ennek hatása azonban valószínűleg csak némi késéssel lesz érezhető Európában, mivel a tavalyi termést még mentesítették a tilalom alól.

Tehát míg idén még könnyen lehet heroint találni a kontinensen, jövőre ez már nem így lesz, ami lehetőséget ad új kábítószerek piacra lépésére.

A xylazin felfedezése az Egyesült Királyságban máris jelezheti az európai opioidellátás változását, és azt, hogy a dél-amerikai illegális kábítószergyártók teljesen átvehetik az európai piacot

– mondta Caroline Copeland, a KCL gyógyszerészeti orvostudományi tanszékének oktatója.

A heroinhasználókat ezért fel kell hívni a figyelmét a "nyugtató drog" használatának további kockázataira, különösen mivel az opioid túladagolást visszafordító naloxon nem hatékony a xylazin nyugtató hatása ellen - írta a szakértő The Conversation című lapban.