2023 negyedik negyedévében a szezonálisan kiigazított GDP mind az euróövezetben, mind az EU-ban stagnált az előző negyedévhez képest – derül ki az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatalának becsléséből. 2023 harmadik negyedévében a GDP az euróövezetben 0,1 százalékkal csökkent, az EU-ban pedig stagnált.

Az előző év azonos időszakához képest 2023 negyedik negyedévében a szezonálisan kiigazított GDP az euróövezetben 0,1 százalékkal, az EU-ban pedig 0,2 százalékkal nőtt, miután az előző negyedévben mindkét övezetben 0,1 százalék növekedést mértek.

A 2023-as év egészében a GDP mind az euróövezetben, mind az EU-ban 0,4 százalékkal nőtt, miután 2022-ben mindkét övezetben 3,4 százalékkal emelkedett.

Az Eurostat adatai alapján 2023 negyedik negyedévében az Egyesült Államokban a bruttó hazai termék 0,8 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest – a harmadik negyedévi 1,2 százalékos emelkedés után. Az előző év azonos negyedévéhez képest a GDP 3,1 százalékkal nőtt az év végén, az előző negyedévi 2,9 százalék növekedés után.

Írországban nagy a visszaesés, Magyarország GDP-je stagnál

Az előző negyedévhez képest a legnagyobb GDP-növekedést Dániában regisztrálták 2 százalékos növekedéssel, amelyet Horvátország (+1,3 százalék) és Szlovénia (+1,1 százalék) követett.

Kép: Economx

Magyarországon nem változott a GDP a harmadik negyedévhez képest, ugyanis hazánkban három másik országgal egyetemben 0 százalék eltérést regisztráltak.

A legnagyobb csökkenés Írországban volt tapasztalható, negyedéves alapon 3,4 százalékos GDP-csökkenéssel, majd Észtország és Finnország következett (egyaránt -0,7 százalékkal).

 

 

 

Csoda kéne hozzá, hogy bejöjjön a kormány számítása

A legfrissebb, részletes GDP-adatok alapján nem tűnik valószínűnek, hogy a magyar gazdaság az idén eléri azt a növekedési ütemet, amit a kormány tervezett.