A Repsol SA spanyol olajfinomító vezetője szerint az orosz gázolajszállítás kiesése és a franciaországi üzemanyagtermelés zavarai miatt Európa egyes részein dízelhiány alakul ki.

„Néhány európai országban kifogyunk a középdesztillátumokból” – mondta Josu Jon Imaz vezérigazgató a tőzsdei cég eredménybeszámolója miatt szervezett sajtótájékoztatón a Bloomberg szerint. A középdesztillátumok az olajtermékek azon kategóriája, amelybe a dízel, a fűtőolaj és a repülőgép-üzemanyagok tartoznak. Azzal számol Imaz, hogy az elkövetkező hónapokban magas dízelárak lesznek az európai piacokon.

Európa régóta nettó importőre a középpárlatoknak, a fogyasztás általában az évnek ebben az időszakában élénkül meg a téli fűtési kereslet miatt. Az idei év különösen nagy keresletet támasztott a gázolajak iránt: mivel a földgázárak magasak, a hőerőművek jó része pedig alkalmas fütőolaj-használatra, alternatívaként sokan próbáltak meg készleteket vásárolni. Viszont most egyszerre szűkös a földgáz, és a dízelkínálat is.

Továbbá Oroszország ukrajnai háborúja is hozzájárult ahhoz, hogy idén kivételesen erős a kereslet a piacon a várhatóan kisebb kínálat miatt. Az Egyesült Államokban is hiány van a készletekből, vagyis nehéz lesz a globális kereskedelemből pótolni az orosz exportot.

A közelmúltbeli franciaországi sztrájkok, amelyek miatt a finomítók leálltak, szintén megszorították a piacot - mondta az Imaz, aki szerint a TotalEnergies-nél lévő sztárjk az import megugrását eredményezte.  

A jelenlegi szorult helyzet hozzájárult ahhoz, hogy a Repsol finomítói árrése októberben hordónként 26 dollárra emelkedett, ami jóval magasabb a történelmi szinteknél. A negyedik negyedévre a vállalat legalább 15 dolláros hordónkénti értéket vár.

A középpárlatok kiesése igazán nem is a hőerőművi oldalon jelent komoly problémát: a szállítmányozásban használt járművek (vonatok, teherautók, hajók stb.) mind dízelt vagy gázolajat használnak. A mezőgazdasági munkagépek pedig Európa második legnagyobb fogyasztóinak számítanak. A drágább üzemanyag így hamar felhajthatja az élelmiszerek árát is.