Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ausztriában több mint 100 ezren kértek menedékjogot csak idén, háromnegyedüket viszont egyik EU-tagországban sem regisztrálták - közölte a kancellár. A felmérések szerint a regisztráció nélküli menedékkérők 40 százaléka a Törökországon, Bulgárián, Románián és Magyarországon keresztül vezető útvonalon érkezik Ausztriába, emiatt pedig Bécs nem tudja elfogadni a schengeni övezet bővítését.

Ahhoz, hogy a két ország szabad jelzést kapjon Ausztriától, Nehammer szerint elengedhetetlen, hogy csökkenjen az illegális bevándorlók száma, mert álláspontja szerint csak ezután lehet biztonsággal arra alapozni, hogy az EU külső határai Bulgáriánál és Romániánál is rendeltetésszerűen működnek.

Sikeres osztrák-magyar-szerb együttműködés

A kancellár kiemelte a Magyarországgal és Szerbiával folytatott közös munka sikerességét. Ezeknek a "biztonsági partnerségeknek" az a céljuk, hogy Szerbia visszavonja vízummentességét. Ennek a kancellár szerint célravezetőnek kell lennie: Szerbia ugyanis azt ígérte, hogy az év végével felfüggeszti a vízummentességet India számára, ezzel pedig több mint 10 ezerrel csökkenne a benyújtott menedékjogi kérelmek száma. Nehammer hangsúlyozta, hogy Tunézia esetében ez már sikeresnek bizonyult, és jóval kevesebb menedékjogi kérelem érkezik tunéziai állampolgároktól.

Nehammer pénteken telefonon beszélt Rumen Radev bolgár köztársasági elnökkel, majd Klaus Iohannis román államfővel tárgyalt szintúgy Athénban. A találkozón az osztrák kancellár megismételte Bécs említett sérelmeit, a román elnök azonban tagadta, hogy országában nem volna hatékony a határvédelem.

Semmiféle ellenőrzés nélküli migránsáramlás nincs Romániában, és soha nem is volt

- szögezte le Klaus Iohannis.

Az uniós tagországok belügyminiszterei csütörtökön ülnek össze, hogy tárgyaljanak Románia, Bulgária és Horvátország schengeni felvételéről. Az övezet kibővítéséhez az összes tagállam beleegyezése szükséges.