Sztrájkkal fenyegetnek az ausztrál gázüzemeket, emiatt a globális gázpiac feszült helyzetben van. Energiaipari elemzők szerint beszűkülhet a kínálat, emiatt pedig akár az európai árak is megemelkedhetnek. 

Az amerikai Chevron energiaipari óriáscég, valamint a a nyugat-ausztrál Gorgon és a Wheatstone projektekben dolgozó munkásokat képviselő szakszervezetek naponta tárgyalnak annak érdekében, hogy megállapodásra jussanak a bérezésről és a munkahelyek biztosításáról – számolt be róla a CNBC.

Amennyiben nem sikerül megállapodni, akkor helyi idő szerint csütörtök reggeltől beszüntetik a munkát. A vita régóta tart, ami kedden tovább eszkalálódott, miután a szakszervezeti szövetség bejelentette, hogy két hetes sztrájkot tervez szeptember 14-től.

Jacob Mandel, az Aurora Energy Research globális energiapiacokért felelős vezető kutatója a lapnak azt nyilatkozta, hogy a legkisebb provokáció is képes árváltozásokat okozni, mert a globális földgázpiac jelenleg „nagyon szűk", emiatt pedig a kínálati rugalmasság is kicsi.

Ez azt jelenti, hogy az ausztrál sztrájk miatt ismét megemelkedhetnek az európai gázárak.

A kutató konkrét számokat is közölt: meglátása szerint az európai gázárak 40 euró fölé emelkedhetnek megawattóránként, amennyiben a sztrájkok a tervek szerint bekövetkeznek.

A földgázkereskedés európai referenciaértékének számító holland Title Transfer Facility (TTF) kedden 33,5 eurón jegyezte a gáz árát, ugyanez a szám egy hónappal ezelőtt 43 euró volt.

Az eurózóna továbbra is igyekszik leválni az orosz gázról, melyek az elmúlt hetekben újabb vad áringadozásokat okoztak az energiapiacon.

Pörög a kínai gázimport, és ebben a Gazprom keze is benne van

Az orosz gázipari óriáscég csütörtökön konkrét számokat közölt, melyek alapján a kínai gázimport növekedésének feléért a vállalat felelős.
Bővebben--->