A tekintélyes Oxford Economics friss globális befektetői felmérésében 103 nagyvállalat várakozásait vizsgálta. 

A FELMÉRÉSBE BEVONT CÉGEK EGYÜTT HATMILLIÓ ALKALMAZOTTAT FOGLALKOZTATNAK,

összesített éves forgalmuk hozzávetőleg kétezer milliárd dollár.

A vizsgálat szerint az előző felmérésben kimutatott 60 százalékról 30 százalékra csökkent azoknak az üzleti vállalkozásoknak az aránya, amelyek szerint a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet és Izrael háborúja a világgazdaságot terhelő legnagyobb kockázat.

Jelentősen, 40 százalékhoz közeli szintről 30 százalék alá süllyedt azoknak a vállalatoknak az aránya, amelyek Kína és Tajvan szembenállásában látják a legfőbb kockázatot.

Kisebb mértékben, 

AZ EDDIGI 40 SZÁZALÉKRÓL HOZZÁVETŐLEG 45 SZÁZALÉKRA EMELKEDETT A GLOBÁLIS ÜZLETI SZEKTOR SZEREPLŐI KÖRÉBEN AZOKNAK AZ ARÁNYA, AMELYEK SZERINT OROSZORSZÁG ÉS A NATO VISZONYA JELENTI A LEGNAGYOBB RÖVID TÁVÚ KOCKÁZATOT.

Az Oxford Economics felmérése kimutatta ugyanakkor azt is, hogy a felmérésbe bevont üzleti vállalkozások 44 százaléka ítéli meg az eddigieknél derűlátóbban a következő két év világgazdasági kilátásait, és csak 24 százalékuk lett a korábbinál borúlátóbb.

A vizsgálatba bevont vállalatok 2024-re szóló globális növekedési prognózisainak középértéke jelenleg 2,3 százalék, vagyis jelentősen kedvezőbb, mint tavaly októberben, amikor a felmérés résztvevői mediánszinten számolva 1,9 százalékos világgazdasági növekedést valószínűsítettek az idei évre.

Más nagy londoni elemzőműhelyek is a korábbinál kedvezőbben ítélik meg a világgazdaság növekedési kilátásait.

A FITCH RATINGS NEMZETKÖZI HITELMINŐSÍTŐ FRISS GLOBÁLIS ELŐREJELZÉSÉBEN KÖZÖLTE: 2024 EGÉSZÉBEN A VILÁGGAZDASÁG 2,4 SZÁZALÉKOS NÖVEKEDÉSÉVEL SZÁMOL.

Ez jelentős mértékben, 0,3 százalékponttal javított prognózis.

(MTI)