Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) új jelentésében éles kritikát fogalmazott meg a jelenlegi szarvasmarha-tartási gyakorlatokkal kapcsolatban, különösen a húsmarha-ágazatban – írja az Agroinform

Úgy látják a szakértők, hogy az állatok számára biztosított körülmények gyakran nem felelnek meg az alapvető állatjóléti elvárásoknak, és sürgős változtatásokra van szükség.

Mi a baj a jelen állapotokkal?

A főleg a gazdákat érintő jelentés szerint az istállók gyakran túl kemény padlózattal vannak ellátva, ami nem teszi lehetővé a kényelmes pihenést. Emellett sok esetben a marhák nem férnek hozzá szabadtéri kifutókhoz, és a térhiány, valamint a külső ingerek hiánya miatt nem tudják természetes viselkedésüket gyakorolni. 

Ezen tényezők komoly stresszt okozhatnak az állatoknak, ami hatással van egészségükre és termelési képességükre is 

– húzta alá az EFSA.

De milyen új követelmények jöhetnek?

Az EFSA az Európai Bizottság számára megfogalmazott ajánlásai szerint a jövőben a szarvasmarháknak a következő feltételeket kellene biztosítani:

  • puha alom a pihenéshez,
  • megfelelő mozgástér,
  • folyamatos hozzáférés szálastakarmányhoz,
  • tisztálkodáshoz szükséges eszközök, mint például karám és kefe,
  • állandó, tiszta ivóvíz – akár a legelőkön is, valamint 
  • védelem a szélsőséges időjárási viszonyok ellen.

A szakértők szerint mindez nemcsak az állatok jóllétét javítaná, hanem hozzájárulna a betegségek megelőzéséhez is.

A jelentés külön kihangsúlyozza a fájdalmas beavatkozások visszaszorításának fontosságát a szarvtalanítástól és az ivartalanításig. Az EFSA álláspontja szerint ezek a beavatkozások kizárólag orvosi indokkal, érzéstelenítés és fájdalomcsillapítás mellett történhetnek, az állat életkorától függetlenül.

Luxus a hús? Egyre drágul a baromfi, de a marhahús ára is az egekbe szökött

Azok számára, akik húsevőknek vallják magukat, különösen elszomorító adatok láttak napvilágot: számos hús árát tekintve szabályosan elszabadult az infláció az iparágban. Bővebben.