Mitől lehet egy-egy cseréplakó értéke akár több milliós tétel? A világ valaha legdrágábban elkelt növényeinek listáján szereplő tételek mind megadják a kérdésre a választ. Ezeket az Agroinform gyűjtötte egy csokorba.

1. A Monstera Aurea marmorata egy különleges könnyezőpálma, amely leveleinek egyik fele sárgás-fehér, a másik fele zöld, és az ára ettől egymillió forint.

2. Egy új-zélandi árverésen több mint 5,5 millió forintot fizetett egy rajongó egy bizonyos mini monsterának becézett növényért, amelynek hivatalos neve: Rhaphidophora. Az összesen 8 levéllel rendelkező, többféle színben pompázó apróság extrém ritkasága miatt ennyire értékes.

3. A Monstera deliciosa albo variegata szintén egy könnyezőpálma, amelynek különös külseje egymillió forintot megközelítő értéket kölcsönöz neki.

4. A Shenzhen Nongke mesterséges orchideából, amely egy egyetemi laborban született, az első példányt egy lelkes gyűjtő közel 61 millió forintnak megfelelő összegért vásárolta meg egy árverésen. Az ár itt is többek között a ritkaságot és ezúttal a növény előállításának bonyolultságát fejezi ki.

5. A bonsaiok is igen keresettek a gyűjtők között, így nem ritka, hogy egy-egy példány egymillió dollár feletti áron kerül új gazdájához.

A világ legdrágább rózsája

Julietet, a világ legdrágább rózsáját David Austin alkotta meg. Juliet képes a hőmérséklet változásának hatására megváltoztatni a saját színét, így nyáron alapvetően sárga és rózsaszínű, ősszel és télen pedig barackszínű. Eleinte csak 3 millió fontos rózsaként emlegették, ám amióta egyre elterjedtebb, nem kerül ilyen csillagászati összegbe. A Rothschild orchidea, más néven papucsorchidea legfeljebb hat nagyméretű virággal rendelkezik: mivel ezeket az évek alatt hajtja ki, sokat kell érte fizetni. A Rothschild orchidea árát az is felfele srófolja, hogy már csak egyetlen természetes élőhelyen, a malajziai Kinabalu Nemzeti Parkban található meg. Vele szemben a Henzen orchidea a természetben már egyáltalán nem fordul elő, a virágzása pedig nyolc éves folyamat, ezért minden oka megvan rá, hogy a világ legdrágább orchideája lehessen, a maga 202 ezer dolláros árával.