Elindult a termelés a svájci központú Givaudan S.A. új makói ízesítőanyag gyárában, az egység jövőre már több mint 300 dolgozót foglalkoztatva, teljes kapacitással működhet. A világ egyik vezető aromaanyag- és parfüm-előállítója a helyi ipari parkban 170 millió svájci frankból, mintegy 37 milliárd forintból építette fel 33., egyben legkorszerűbb üzemét Makón.

A jelenleg mintegy 200 dolgozót foglalkoztató üzemben allergénmentes étkezési ízesítőkeverékeket és porlasztva szárított ízesítőket gyártanak, elsősorban sós csomagolt élelmiszerekhez. Ezekhez kizárólag feldolgozott mezőgazdasági-, illetve élelmiszeripari összetevőket használnak fel, por, kivonat vagy granulátum formájában. A Givaudan a makói gyárból elsősorban az európai élelmiszeripari cégeket szolgálja majd ki. A svájci tőzsdén is jegyzett Givaudan termékei chipsekben, instant levesekben, joghurtokban, illetve üdítőkben is megtalálhatók.

A globálisan több mint 80 telephelyen, közel 9 ezer dolgozót foglalkoztató vállalatnál még 2008 nyarán döntöttek arról, hogy egy öt évre szóló növekedési program részeként olyan üzemet építenek Magyarországon, amelybe az Egyesült Királyságbeli Bromborough-ból, valamint a svájci Kemptthalból fokozatosan áttelepíthetik a sós ízesítő- és aromaagyagok gyártását, a cél évi 2-3 százalékos piacbővülés mellett 4,5-5,5 százalékos növekedés volt. Az évente átlagosan mintegy 2 milliárd frank árbevételt elérő Givaudannak a kontinensen kívül többek között Brazíliában és Indiában is van gyára. A makói bázis építése, tavaly márciusban kezdődött, idén tavasszal már a próbaüzem zajlott