Mészáros Lőrinc agrárcégcsoportja, a Talentis Agro a Takarékbank magántőkealapjával állt össze két új vállalat, a Kutas Management Kft. és az FBSN Agrár Management Kft. megalapítására; az együttműködésben részt vesz az a Prime Deal Magántőkealap, amelynek kezelője Kertész József Tamás ügyvéd, a kormánypárti médiabirodalmat, a KESMA-t alapító Media Fundamentum Kft. tulajdonosa. A három befektető az elmúlt időszakban már két pulykafeldolgozó cégcsoportot is felvásárolt az Alföldön - írja hvg360.

A frissen gründolt Kutas Kft. most újabb vállalatokban lett tulajdonos: a biharkeresztesi Kutas’95 Zrt.-ben és a GIF Hungary Kft.-ben. Előbbi gabonatermesztéssel foglalkozik csaknem 4000 hektáron, utóbbi pedig mintegy 250, környékbeli kistermelő bevonásával 5-6000 hektár területen segíti a gazdák tevékenységét, beleértve az értékesítést is. A cégek korábban évente 3-4 milliárd forint árbevételt értek el, amin együttesen 200-300 millió forint profitjuk volt a tulajdonosoknak.

A legnagyobb tulajdonos 44, illetve 47 százalékos részesedéssel mindkét cégben Mészáros.

A Kutas’95 Zrt.-vel ugyanakkor egy repülőtér fele is a milliárdosé lett, méghozzá egy másik milliárdos üzletemberrel (Balázs Attilával) karöltve. A cég leányvállalata ugyanis a Bihar Airport Kft., amely IV. osztályú, nem nyilvános légikikötő, de az utolérhető dokumentumok szerint fejleszteni szeretnék.